Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е премиер,

...
Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е премиер,
Коментари Харесай

Борисов лъже за финансово-икономическото състояние на държавата

Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е министър председател, само че приключваме със кавги сякаш за процедури, зад които прозират ползи, лобизъм, партиен егозиъм и личностни амбции. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на левицата.

" Уважаеми български жители, единствено месец след изборите 45-ото Народно заседание завършва своята работа. Избрахте ни в това Народно заседание с огромни очаквания за смяна. Започнахме в еуфория, приключваме със кавги. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да е министър председател и кавги сякаш за процедури, само че зад тези сякаш процедури прозира друга истина - ползи, лобизъм, партиен нарцисизъм и личностни упоритости.

Вместо съединението да ни направи мощни против модела ГЕРБ, разединението ни направи слаби и моделът продължава да ръководи. Нещо повече - продължава да се подиграва с парламентарната република.

Вместо в този момент да е тук по силата на решението ни от сутринта да дойдат на парламентарен надзор, той стои в хола в Банкя и ни дава препоръки и лъже за финансово-икономическото положение на страната ", съобщи още Корнелия Нинова и акцентира, че остатъкът, разгласен от премиера в оставка, е единствено на хартия.  " Няма 115 млн. лева остатък от напредък в стопанската система, а поради 660 млн. лева, взети от концесията на летище " София ", изтъкна още водачът на Българска социалистическа партия.

 

Ето цялостният текст на декларацията от името на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “,  прочетена от ръководителя Корнелия Нинова:

 

Уважаеми български жители,

Само месец след изборите 45-то Народно заседание завършва своята работа. Избрахте ни в това Народно заседание с огромни очаквания за смяна. Започнахме в еуфория, приключваме в кавги. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да министър председател. И в кавги, сякаш за процедури. Но зад тези сякаш процедури прозира друга истина – ползи, лобизъм, партиен нарцисизъм и личностни упоритости. Вместо съединението да ни направи мощни против модела „ ГЕРБ “, разединението ни направи слаби. И моделът продължава да ръководи. Нещо повече - продължава да се подиграва с парламентарната република. Защото вместо в този момент Борисов да е тук, по силата на решението ни от сутринта да пристигна на парламентарен надзор, той седи в хола в Банкя и в случай че сте видели последното му изявление, ни дава препоръки и лъже за финансово-икономическото положение на страната.

Основната задача на всеки парламент е да приема закони и да реализира парламентарен надзор. Със страдание споделяме, че този парламент за един месец не одобри нито един закон. Нито един закон в интерес на хората, с изключение на Изборния кодекс. И не направи нито един парламентарен надзор към нито един министър от държавното управление на Борисов. Това са обстоятелствата. Оценката би трябвало да оставим на хората, които ни изпратиха тук.

Какво ни събра първоначално – битката с корупцията, със задкулисието, с паралелната страна и желанието този модел на ръководство да бъде преустановен. Ние започнахме от първия ден с действителни дейности и внесохме мораториум върху избрани дейности на държавното управление на Борисов. Уви, новите партии в Народното събрание, не разбирам за какво, може би заради партиен нарцисизъм, блокираха този мораториум още на първия ден. Загубихме една седмица и стана факт, че Борисов назначи хора във вторите и третите равнища, раздаде концесии, продължи да харчи парите от бюджета. И в този момент, даже „ Изправи се! Мутри вън! “ да желаят това да бъде поправено с нов законопроект, няма по кое време. Зацикли и правосъдната промяна. В процедури се удави и общото ни предпочитание да закрием профилирания съд и профилираната прокуратура. Дали е в процедури или в нещо друго, въпрос за мислене. Тук ще отворя една скоба, до момента в който ние умуваме по какъв начин да реформираме правосъдната система и прокуратурата, през днешния ден пред прокуратурата стои огромна предизвикателство и то си има име – господин Илчовски. И в случай че сме правова страна, прокуратурата от дълго време трябваше да се е самосезирала, да е разпитала хора, да е търсила доказателства и да е открила истината. Ние не споделяме коя е тя. В правова страна и където се почитат институциите, единственият орган, който може да я каже, е прокуратура и най-после съд със правосъдна присъда, оправдателна или друга.

Какво друго ни събра – предпочитание за антикризисни ограничения – здрави, стопански и обществени. Този парламент не свърши нищо по този въпрос за един месец. Къде е Българска социалистическа партия по тази тематика – кардинални и поредни, внесохме законите за преизчисляване на пенсии, за младите фамилии, за увеличението на майчинството сред първата и втората година, помощ за първокласниците. Абсолютно рационални, поредни и кардинални, обвързахме това с актуализацията на бюджета. Ние изцяло разбираме, че няма по какъв начин такива разноски да се създадат без актуализация на бюджета.

Уважаеми сътрудници, той и до ден сегашен, на финала на Народното събрание, се харчи „ с 200 “, както сподели Борисов по различен мотив – отвън правила и отвън Народното събрание. Всички групи внесохте обществени закони – избирателен популизъм. Защото Българска социалистическа партия бяхме единствената партия, която рационално изиска с план на решение на Народното събрание да задължим Борисов да направи актуализация на бюджета. Уви, никой от вас, другите партии, не пожела това решение да стане факт. И през днешния ден още веднъж сме в унизителната обстановка Борисов да лъже, че приключва четиримесечието на годината с остатък от 115 млн. лева, тъй като стопанската система „ процъфтявала и растяла “, макар рецесията. Че той си живее в неговия фиктивен и успореден свят, е ясно. Но българският народ да е наясно - няма 115 млн. лева от „ напредък в стопанската система “. А има, евентуално, този, регистриран на хартия остатък, поради едни 660 млн. лева, взети от концесията на Летище „ София “ преди месец – продажба на националния интерес, с цел да влязат едни 660 млн. лева, с цел да му излезе сметката на хартия, че остава страната на остатък. Сякаш не чуваме бизнеса и не виждаме действителните индикатори на стопанската система. Сякаш не чуваме и не виждаме стотиците банкрутирали дребни и междинни предприятия. Хилядите останали безработни. И вместо да се обединим и той през днешния ден да е тук и да го питаме, а не да приказва от у дома небивалици, ние сме в положение, че ние си тръгваме, а той продължава.

Какво ни отличи през това време - един месец, от всички други партии в Народното събрание, за какво бяхме разнообразни? Новите ни нарекоха партия на статуквото и високомерно отхвърлиха нашите оферти. Накичихте се с етикети на „ партии на митинга “ и придобихте самочувствие на самодостатъчни и че можете да решите всички въпроси. Това беше неточност, сътрудници.

Първо, тъй като когато не сте си и помислили за митинг, в продължение на четири години Българска социалистическа партия тук се бореше с това статукво. Ние изрично не сме статукво, на Борисов и модела му. Но сме систематична, поредна и кардинална партия, която правеше в последните четири години, това прави и в този момент. Всеки от вас, в случай че се замисли и си направи разбор на стратегиите, ще види, че за този един месец се отказахте от част от обещанията си пред хората. Едни по-малко, други повече. Ние – от нито едно. Не единствено, че не се отказахме, а ги внесохме като оферти. Политически аргументирани и финансово обезпечени, а юридически аргументирани с това – да създадем актуализация на бюджета. Ние бяхме и оставаме да бъдем себе си – партия с стратегия и цели, които не са конюнктурни. Те не се въздействат нито от залитанията на „ новите “ в неверна посока, нито от съпротивата на модела. Сигурна съм, даже да не признаете, че се уверихте, че смяна на модела без Българска социалистическа партия е невъзможна.

Уважаеми сътрудници народни представители, има разнообразни времена в разнообразни парламенти. В предходния, а и в този момент, ние не приказваме с ГЕРБ. Вътрешна македонска революционна организация не говореха с „ Атака “, а Марешки – с Движение за права и свободи. Но в никакъв случай не е било никой да не приказва с никого в един парламент. А през днешния ден и в този момент се докарахме до това положение – никой да не приказва с никого. Ще минат и тези избори, които се задават, само че втори подобен неуспех, изключително в рецесия, хората няма да ни простят. Преди три седмици ви казахме, че навлизаме в политическа рецесия и не ни повярвахте. Е, към този момент сме изправени пред нея. А в рецесия се желае разсъдък, непоклатимост и вероятност. Ние имаме решения. Ние желаеме непоклатимост и даваме вероятност. Остава да се откри разсъдък в бъдещия парламент за положителното на България и с грижа за хората.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР