„Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова

...
„Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова
Коментари Харесай

Асен Василев: Преговаряме с Гърция за строеж на нова АЕЦ, помагаме на Украйна като братска страна

„ Започнахме договаряния с гръцките ни сътрудници за създаване на нова нуклеарна мощ у нас, която да бъде употребена от Гърция по дълготраен, 20-годишен контракт. Ще действаме извънредно бързо, при изискване че има покупател за тази електрическа енергия. Вече участваме в терминала за полутечен газ в Александруполис. Водим диалози с южните ни съседи и имаме тяхната поддръжка за това да участваме и в самото пристанище, тъй че да получим търговски изход към Егейско море”.

Това съобщи в ефира на предаването „ На фокус” по Нова тв вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той съобщи, че офанзива против Украйна не е била непредвидена на фона на събитията от миналите седмици и България е почнала да се готви за това. Според Василев Русия ще реагира против Европейския съюз като цяло, а не съответно против нашата страна.

„ Отговорът, който би могъл най-вече да навреди на Европейския съюз в кратковременен проект, е прекъсването на газовите доставки”, разясни вицепремиерът. И добави, че Гърция към този момент ни е продала спомагателния газ, който тя не употребява. Василев увери, че управляващите у нас имат проекти и подготовка за отбягване на енергийна рецесия.

Той бе безапелационен, че България ще помогне на Украйна като братска страна.

" Има лист с претенции от украинска страна, които сега се проучват. Вече сме дали отговор, че за част от тях можем да помогнем. Подробности за упоменатата от премиера Петков военно-логистична поддръжка не мога да дам, тъй като сега текат военни дейности ", съобщи Асен Василев.

" Това, което се случва сега в Украйна, не е филм. Това не е нещо, което не ни визира. Това е нахлуване на една страна, която афишира война на друга страна без безусловно никаква провокация. И Европейски Съюз, и НАТО, и България вършим всичко допустимо да помогнем ", безапелационен бе вицепремиерът.

Той изрази удовлетворение от взетите от Брюксел решения през миналите дни.

" Европа ясно сподели, че няма да разреши на агресор да нападна незащитена страна. Представете си, че бъде призната доктрината, която Путин желае да наложи – че би трябвало да има сфера на въздействие, която да е другарска към Русия, хигиеничен кордон или както и да го назовем. Ами, в случай че на следващия ден Ердоган каже, че желае да има хигиеничен кордон и Кърджали и цяла Южна България влязат в него – какво ще вършим? ", разяснява още Василев.

Той удостовери, че в Министерството на финансите е получена информация по медийни изявления, съгласно която китайските банки, притежавани от страната, също са подкрепили глобите против Русия, свързани с изключването ѝ от системата SWIFT. Тези данни обаче все не са доказани от публични източници.

Според Василев най-тежката глоба против Русия досега е съгласуването сред Европейски Съюз и редица страни за заледяване на активите на Руската централна банка.

" Путин си мислеше, че има 800 милиарда $, с които да финансира стопанската система на страната си при положение на наказания. След като тези пари обаче бъдат сложени под запор, това ще значи, че Руската централна банка не може да поддържа рублата и няма средства, с които да прави разплащания по вноса в Русия ", изясни финансовият ни министър.

И добави, че сега Путин разполага със 132 милиарда в злато (2200 тона). А единственият огромен покупател на злато е Китай. Предвид тежката обстановка обаче, Пекин надали би купил скъпия метал на пазарни цени, счита Василев.

Цялото изявление гледайте във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР