Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата, това се

...
Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата, това се
Коментари Харесай

Асен Василев: Тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори

Започнахме да стопираме корупцията и кражбите в страната, това се вижда много ясно. Това съобщи в предаването " Политически НЕкоректно " вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съпредседател на партия " Продължаваме промяната ".

Той даде образец с договорите на пътните компании, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лв.:
" Това нещо би трябвало наложително да мине или през съд, или през Народното събрание, който да каже, че тези контракти са погрешно направени, само че предвид на това да се отпуши пътното строителство, сме подготвени да го приемем. Причината това да не го прави министърът на районното развиване е, че той, в случай че подпише заплащане, незабавно прокуратурата ще се задейства и той ще стане обвиняем ".

Министърът на финансите съобщи, че няма връзка сред въпросите с парите за пътищата и с избора на шеф на Българска народна банка. " Аз не мисля, че историята с парите за пътните компании е пленник нещо друго, с изключение на на това по какъв начин се харчат парите и условието за надзор върху второто заплащане ".

По тематиката за Българска народна банка позицията на вицепремиера Василев е, че не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкоз тежки рецесии и финансова неустойчивост, която не е единствено в България: " Не е добре да се разбутва управлението на Банката, до момента в който не се поовладеят инфлационните процеси и нямаме опция да излъчим една обща кандидатура от обединението ".

По думите на вицепремиера Василев са излезли и доста нередности в здравната система, в общините: " В момента вървят контролни механизми, които ги включваме и стартират да работят, тъй че средствата, които се харчат, към този момент да се харчат законово ".

Фискалният запас на страната сега е над 8 милиарда лв., заяви финансовият министър.

" В идващите до две седмици ще излезем с общ антикризисен пакет. Коалиционните сътрудници внесоха оферти, които ще бъдат прегледани и разисквани ", сподели Асен Василев и посочи, че енергийните цени, засягащи жителите, са овладени. Що се отнася до компаниите:

" България е разпределила съвсем 4 милиарда лв. към компаниите. За газа обезщетенията са по-малки, повода е, че газът е вносен. Другото, което сега би трябвало да се овладее и антикризисният пакет би трябвало да тръгне в тази посока, е петролът. Ние говорихме с " Лукойл ".... Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен напън. Трябва да се подходи сложно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете ".

Асен Василев разяснява, че тясно партийният интерес на Политическа партия е да се отиде на предварителни избори, тъй като по този начин ще си покачат изборните резултати, само че това значи да се " хвърли страната по безконтролен метод при толкоз рецесии ":

" За нас е доста по-важно страната да се развива добре, в сравнение с какъв ще е нашият резултат при едни последващи избори ".

Кирил Петков е най-подходящият министър председател от " Продължаваме промяната ", счита Василев и дефинира себе си за най-подходящ за поста, който към този момент заема - министър на финансите.

Всяко решение по тематиката за ветото на Северна Македония би трябвало да мине през Народното събрание, акцентира вицепремиерът: " Няма по какъв начин такава значима тематика да мине през задната врата. Няма две външни политики ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР