Започнахме 2024 г. с много надежда, че всичко лошо остана

...
Започнахме 2024 г. с много надежда, че всичко лошо остана
Коментари Харесай

Аз съм скептичен към хипотезата за възход на популизма в Европа - не и през тази година. Не и на тези избори

Започнахме 2024 година с доста вяра, че всичко неприятно остана в остарялата година. Уви, тази толкоз човешка и естествена религия е присъща за всяко ново начало.

В персонален проект доста от нас ще се опитат да изоставят нездравословни привички, да трансформират нещо в живота си, да стартират на чисто, да сменят средата или метода си на живот, работата или да осъществен своя фантазия, да се преборят с проблем. От сърце ви искам триумф.

И различен път съм ви споделял, че колкото и да са комплицирани и натоварени с доктрина, стопанска система, история - връзките сред страните са като връзките сред хората. Не единствено тъй като страните са построени от обществата, а обществата от хора, а тъй като хора ръководят връзките сред страните.

2024 година ще е годината с най-вече избори в човешката история. До урните са призовани да отидат над 4 милиарда души в 76 страни - повече от половината население на Земята. Разбира се, някои от тези избори ще са тук-там, където резултатите са ясни и без гласоподавателите да би трябвало да се разкарват до урните, само че на други места те ще дефинират посоката на света.

Ще се разделим ли още повече на лагери? Ще се върне ли Тръмп в Съединени американски щати? Какво въздействие ще има това върху войната в Украйна? Ще станат ли изборите за Европейски парламент предвестител за възхода на популисти и извънредно десни? Това ще са въпросите, отговорите на които ще търсим през тази година.

В България през 2024 година едва ли ще станем очевидци на някаква генерална смяна. С наклонността думата " некоалиция " да отпадне от политическия речник, тъй като тя към този момент губи своя смисъл.

На всички е ясно, че както и да се самонаричат, ръководещите сега са в действителна коалиция на изразходване на властта на квотен принцип. Това изключително мощно ще проличи при избора на ръководители на регулаторите. На лексикално равнище те смекчават тона едни против други, което значи, че обстановката ги устройва.

Устройва ли го обаче българското общество?

Отговорът на този въпрос минава през икономическите индикатори на страната. При неналичието на финансови разтърсвания и намаляваща инфлация, капацитетът за всеобщо неодобрение ще е невисок, даже и при безпринципни политически дейности на моменти.

Затваряйки се в балони по един или различен въпрос, сега е доста по-лесно да съдим другите, които не са на нашето мнение

При утежняване на финансовото положение, подбудено от вътрешни и външни фактори, рискът за ръководещите ще пораства. В този миг цените на енергоносителите са ниски, на петрола също. Инфлацията спада постепенно и макар че се задържа високо, ще спре да се повишава. Големият риск е властта толкоз да се услади на партиите от " сглобката ", че да създадат нещо, което да ядоса всички.

От друга страна се чака и понижаване на напрежението по разграничителната линия Русия-Украйна, тъй като войната там навлезе във фаза на застой, а в европейското публично мнение се следи отмалялост от тематиката.

Това работи в полза на Русия и ще бъде употребявано оптимално от Москва, само че ще удари електоралният капацитет на популистите из Европа, които все по-трудно ще разчитат на радикализацията и разделящите обществата линии. Без съвършената стихия от финансови разтърсвания и нов стадий на геополитическите разделения, те няма да вървят нагоре.

В този смисъл, аз съм песимистичен към хипотезата за напредък на популизма в Европа. Не и през тази година. Не и на тези избори.

Затова дано не бързаме да отписваме Европа. Не и през 2024 година.

Разбира се, при толкоз насъбрано напрежение в разнообразни точки на света никой не може да предвижда при серия от инцидентни и несвързани едно с друго събития, какво може да последва.

Ако хутите в Йемен продължат да заплашват морския трафик от Европа към Азия, това ще повиши разноските за превоз и цените на множеството артикули. Ако Израел нахлуе в Ливан, това ще отвори още един фронт в Близкия изток и ще сътвори капацитет за още по-силно проваляне по спиралата на принуждение и гибел. Всичко това е хипотетично. 2024 година ще е значима и основна година, само че да я назоваваме - съдбоносна? Не, не и тази година.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР