Започнаха общите избори в богатата на петрол централноафриканска държава Габон,

...
Започнаха общите избори в богатата на петрол централноафриканска държава Габон,
Коментари Харесай

Избори в Габон: Президентът Али Бонго се стреми към трети мандат

Започнаха общите избори в богатата на нефт централноафриканска страна Габон , където президентът Али Бонго – който пристигна на власт след гибелта на татко си Омар през 2009 година – се надява да завоюва трети мандат . Той се изправя против 13 души, предава „ BBC “.

„ Габон не е благосъстоятелност на Бонго “ , разяснява конкурентният претендент Алберт Ондо Оса , който се надява, че може да поведе обединението Alternance 2023 до победа, макар че беше назначен едвам предходната седмица.

Както и при предходните общи избори, има съществени опасения по отношение на честността на процеса . И двете предходни победи на Бонго бяха оспорвани като лъжливи от съперниците, а този път бяха направени спорни промени в бюлетините единствено седмици преди изборния ден.

За първи път гласоподавателите са помолени да отбележат в една бюлетина своя избор на президент и народен представител . Критиците се притесняват, че това ще сложи в неравностойно състояние самостоятелните претенденти – в това число Ондо Оса, който оглавява опозиционния алианс Alternance 2023, само че няма лична партия.

На задграничните публицисти е било неразрешено да стъпват в страната и да отразяват днешния избор, настояват от „ Репортери без граници “. Както Съединени американски щати, по този начин и Европейският съюз подчертаха нуждата от свободни и почтени избори и споделиха, че следят процеса от близко.

Освен че гласоподават за президент и депутати, народът на Габон също по този начин избира кметове и общински съветници .

Габон има общо население от 2,3 милиона души и се радва на петролни благосъстояния и богати сектори от тропически гори. Но световните стопански последствия от Коронавирус пандемията доведоха до намаляващ експорт на първични материали.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР