Започнаха консултациите за съставяне на правителство. Президентът разговаря с всички

...
Започнаха консултациите за съставяне на правителство. Президентът разговаря с всички
Коментари Харесай

Александров: Изчегъртването на ГЕРБ започва да се изчерпва

 Започнаха консултациите за сформиране на държавно управление. Президентът беседва с всички парламентарно показани партии, като се изключи ГЕРБ, които не почетоха поканата му. " ИТН " пък към този момент сближиха позициите си с " Демократична България ".

" Много се надявам партиите да уцелят ваксата. Проблемът е, че всяка партия идва със лична версия по какъв начин би трябвало да наподобява управлението и какви да са неговите цели. Тези договаряния бяха отлагани скандално дълго. Редно беше да стартират преди изборите. Незнайно за какво Има Такъв Народ отхвърли да влезе в обществена връзка със своите евентуални сътрудници ", коментира социалният антрополог Харалан Александров.

Той счита, че държанието на политическите партии е обсесивно поради властта. Всички те са плебеи на пръстена на властта, безусловно са захласнати от нея, счита гостът в студиото.

" Същевременно има възходящо чувство на паника от отговорността, която идва с властта. Битката е да завземеш колкото може по-голямо парче от властта. ИТН се оповестиха за новите господари и че те ще кажат по какъв начин ще наподобява това държавно управление. Останалите партии носят отговорност пред своя електорат и пред една доста по-голяма аудитория. Много хора стоят и чакат нещо да се случи, без да са взели участие в този развой ", сподели още Александров пред. 

И акцентира, че смисълът на властта не е тя сама по себе си, не е да победиш съперниците. Смисълът бил да се хармонизират дневните редове на многото радикални групи в обществото.

Александров не счита, че позицията на Има Такъв Народ е единствено демонстрация на надменност и на неприятен усет. Била проява на мощ.  

" Ние сме новите тартори ", споделят те ", уточни общественият антрополог. По думите му останалите водачи нямали избор, били сложени в такава обстановка. Единствено спечелилите можели да се държат капризно сега.

" Има Такъв Народ имат съображение да се държат като деспот, който споделя: Или сте с нас, или отиваме на нови избори. Съвсем непосредствено беше обявено, че нямат проблем със последващи избори. Не мисля, че опитните политици имат интерес да се явяват на нови избори. Има Такъв Народ и Демократична България започнаха от общото. Общото е, че ненавиждат ГЕРБ и би трябвало да има промяна в правосъдната система. По-добре да изчакаме да забележим дали могат да извървят този път, с цел да се стигне до положителен дневен ред ", съобщи Александров.  

И добави, че обединението " Изправи се БГ! Ние идваме " към този момент е оповестила обществен дневен ред, който съответствува със поръчката на Българска социалистическа партия. Очертава се социално-реформаторско ръководство. По всичко проличава, че най-желаният четвърти сътрудник ще бъде Българска социалистическа партия, размишлява Александров.

Той е на мнение, че най-хубавият сюжет е да се сформира държавно управление, което да получи устойчива поддръжка и да издържи колкото е допустимо по-дълго време. Да имаме градивна съпротива, която да преглътне болката. 

" Изчегъртването на ГЕРБ стартира да се изчерпва. Следващите за изчегъртване са част от правосъдната система, е задачата сега. Ще подкарат и Движение за права и свободи ", безапелационен е Александров.

За край на диалога той означи, че опитният водач на Демократична България Христо Иванов и президентът пробват да деескалират обстановката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР