Започнаха консултациите за съставяне на правителство. Президентът разговаря с всички

Започнаха консултациите за съставяне на правителство. Президентът разговаря с всички ...

Александров: Изчегъртването на ГЕРБ започва да се изчерпва

Започнаха консултациите за съставяне на правителство. Президентът разговаря с всички парламентарно представени партии, с изключение на ГЕРБ, които не уважиха поканата му. "Има такъв народ" пък вече сближиха позициите си с "Демократична България".

"Много се надявам партиите да уцелят ваксата. Проблемът е, че всяка партия идва със собствена версия как трябва да изглежда управлението и какви да са неговите приоритети. Тези преговори бяха отлагани скандално дълго. Редно беше да започнат преди изборите. Незнайно защо ИТН отказа да влезе в публична връзка със своите потенциални партньори", коментира социалният антрополог Харалан Александров.

Той смята, че поведението на политическите партии е обсесивно заради властта. Всички те са роби на пръстена на властта, буквално са обсебени от нея, смята гостът в студиото.

"Същевременно има нарастващо усещане на тревога от отговорността, която идва с властта. Битката е да завземеш колкото може по-голямо парче от властта. ИТН се обявиха за новите господари и че те ще кажат как ще изглежда това правителство. Останалите партии носят отговорност пред своя електорат и пред една много по-голяма публика. Много хора стоят и очакват нещо да се случи, без да са участвали в този процес", каза още Александров пред. 

И подчерта, че смисълът на властта не е тя сама по себе си, не е да победиш противниците. Смисълът бил да се хармонизират дневните редове на многото радикални групи в обществото.

Александров не смята, че позицията на ИТН е само проява на арогантност и на лош вкус. Била демонстрация на сила.  

"Ние сме новите тартори", казват те", посочи социалният антрополог. По думите му останалите лидери нямали избор, били поставени в такава ситуация. Единствено победителите можели да се държат капризно в момента.

"ИТН имат основание да се държат като диктатор, който казва: Или сте с нас, или отиваме на нови избори. Съвсем директно беше съобщено, че нямат проблем със следващи избори. Не мисля, че опитните политици имат интерес да се явяват на нови избори. ИТН и ДБ започнаха от общото. Общото е, че мразят ГЕРБ и трябва да има реформа в правосъдната система. По-добре да изчакаме да видим дали могат да извървят този път, за да се стигне до позитивен дневен ред", заяви Александров.  

И добави, че коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" вече е обявила социален дневен ред, който съвпада със заявката на БСП. Очертава се социално-реформаторско управление. По всичко личи, че най-желаният четвърти партньор ще бъде БСП, размишлява Александров.

Той е на мнение, че най-добрият сценарий е да се състави правителство, което да получи устойчива подкрепа и да издържи колкото е възможно по-дълго време. Да имаме конструктивна опозиция, която да преглътне болката. 

"Изчегъртването на ГЕРБ започва да се изчерпва. Следващите за изчегъртване са част от съдебната система, е целта в момента. Ще подкарат и ДПС", категоричен е Александров.

За финал на разговора той отбеляза, че опитният лидер на ДБ Христо Иванов и президентът опитват да деескалират ситуацията.

Източник: varna24.bg