Започнаха дискусиите на Продължаваме промяната с БСП, Има такъв народ

...
Започнаха дискусиите на Продължаваме промяната с БСП, Има такъв народ
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет: БСП с конкретни идеи за енергетиката

Започнаха полемиките на " Продължаваме промяната " с Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " на тематика енергетика. Целта на разискванията е с тези политически обединения за основаване на държавно управление.

Асен Василев от " Продължаваме промяната " предложи да се чуят всички визии на специалистите в бранша. Точките, по които няма единодушие, ще бъдат разисквани във втората част на полемиката. В първата част ще се търсят сходните визии в бранша.



" Целта е България да има оптимално самостоятелна енергийна база - т.е. с български енергоизточници ", посочи Василев.
Преговорите за кабинет: Какво оферират обособените партии за стопанската система? (ВИДЕО)
Започнаха диалозите за съдружно съглашение сред " Продължаваме промяната " и представители и специалисти на още три партии - " Демокр...

По думите му тази енергийна база би трябвало да бъде устойчива и да може да посрещне зимния пик. Третият принцип е тази енергийна база да пристигна на допустимо най-ниска цена.

По време на договарянията с Политическа партия за реализиране на съдружно съглашение за основаване на държавно управление Българска социалистическа партия предложи краткосрочни ограничения за намаляване на ценовия потрес на електрическата енергия в България, както и дълготрайни за осъществяване на стабилно енергийно развиване в 4-годишен интервал от време. В договарянията от страна на левицата вземат участие Таско Ерменков, Румен Овчаров и Драгомир Стойнев, Любомир Денчев и Иван Йолов.

По краткосрочните ограничения за намаляване на ценовия потрес на електрическата енергия в България Българска социалистическа партия предлага шест по-основни ограничения. Ерменков посочи, че те са в сходство с напътствията на Европейската комисия /ЕК/ за превъзмогване на ценовия потрес на електрическата енергия на европейско равнище.

, в това число пенсионери и безработни. Тази мярка би трябвало да се приложи обаче, единствено в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ вдигне цените от контролирания пазар.

Второто предложение е да не се стопира електрическата енергия на посочените семейства за не повече от неплатени сметки за ток и газ и да се позволи разсрочването на заплащанията на сметките на ток, газ и парно в границите на една година, имайки поради, че през зимния интервал са по-високи сметките, до момента в който през лятото не. Целта е да има една отмереност в сметките на семействата.
Целта е да няма наши и ваши, държавното управление да слага България над всичко
" Искаме държавно управление, което слага България над всичко, да няма наши и ваши ". С тези думи стартира съпредседателят на " Продължаваме про...

- детските ясли, градини, учебни заведения и обществени домове, които купуват по цени на свободния пазар, до момента в който в бюджетите им са заложени напълно други сметки. Идеята е разликата сред това, което те заплащат и това, което им е заложено в бюджетите, да бъде покрита посредством промяна на финансовите взаимоотношения сред централната и локална власт .

.

Като пета точка Българска социалистическа партия предлага Министерството на финансите, взаимно с КЕВР, да предложи промени в данъчното законодателство и регулаторните права за облагане на свръх облагите на производителите и търговци на сила . " Тук не вършим разлика сред държавни и частни ", посочи Ерменков. Той посочи, че свръх облагите ще се дефинират въз основата на избраните планирани референтни цени, избрани от КЕВР. Шестата точка е създаване на такива правила за такова действие на Българската самостоятелна енергийна борса, които разрешават търгуване на количества електрическа енергия за вътрешния пазар с опция за дълготрайни контракти.

Първата дълготрайна мярка, която Българска социалистическа партия предлага, е по-нататъшно развиване на българската нуклеарна енергетика. Това включване на създаване на заместващи мощности, откакто изтече ресурсът на тези в АЕЦ " Козлодуй " .

В тази точка влиза създаване на нови нуклеарни мощности, като уточняването на площадките и вида реактори да се извърши въз основа на самостоятелна експертна оценка. В тази точка се предлага да се положат старания в договарянията с Европейски Съюз за оптимално допустимо потребление на въглищните централи и гарантирането на работни места и приходи до въвеждането на нова базова мощ, тъй като в противоположен случай ще се наруши сигурността на доставките на електрическа енергия.
Започнаха договарянията за съдружно държавно управление (НА ЖИВО)
Начало на диалози за съдружно държавно управление сложиха специалисти от няколко разнообразни обединения. Тe ca инициирaни oт " Прoдължaвaмe Прoм...

Третата точка е " либерализация, само че с мисъл за хората " . На първо място би трябвало да се дефинира кои са енергийно подвластни консуматори и създаване на ограничения за гарантиране на непрекъснати налични доставки на електрическа енергия за тях. Второто е отвод от извеждането на битовите консуматори на либерализирания пазар и връщане на контролирания пазар на всички обществени заведения като детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, обществени домове.

.

Следващата точка е създаване на механизми за създаване и предпазване на сила . Българска социалистическа партия слага и фокус върху водород като метод на предпазване на зелена сила. Може да се употребява смесена електрическа енергия за произвеждане на водорода, с преференция към зеления водород. Петата точка е сигурност на доставките на природен газ.

. Таско Ерменков е на мнение, че идващото държавно управление в региона на енергетиката би трябвало да организира диалог с Европейска комисия и Европейски Съюз за повсеместен обзор на Зелената договорка и от позиция на гарантиране на сигурността на доставките и икономическо дейно и ценово енергоснабдяване.

В Европейски Съюз страните имат друго икономическо и обществено развиване. Освен това имат историческо завещание в развиването на енергетиката и няма по какъв начин с универсални ограничения да се реализиран идентични задания с идентични последици, посочи той.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР