Започнаха дейностите по подготовка на терена за разполагане на оборудването,

...
Започнаха дейностите по подготовка на терена за разполагане на оборудването,
Коментари Харесай

Започнаха дейностите по изграждането на новите блокове на АЕЦ “Козлодуй

Започнаха дейностите по подготовка на терена за разполагане на оборудването, належащо за построяването на мониторинговата мрежа на площадката, утвърдена за разполагане на новите нуклеарни блокове в “Козлодуй “.

Екипът от консорциума “МГУ- Енергоинженеринг “ ДЗЗД, определен да извърши дейностите, би трябвало да построи периметрова, пробоотборна мрежа от 12 контролни точки за наблюдаване и надзор на подпочвените води, атмосферните отлагания, почва, растителност, въздържан надзор на радиационния гама-фон, следене на измененията в параметрите на околната среда, оповестиха от компанията.
свързани новини7326на 29.09.20215151на 29.09.2021
Всяка контролна точка ще се състои от дълбочинен хидрогеоложки сондаж с пиезометричен бунар за обезпечаване на наблюдения, апарат за събиране на атмосферните отлагания, термолуминисцентен дозиметър за надзор на гама фона, като две от тях ще бъдат оборудвани с апарат за наблюдаване на сеизмичните характерности на земната повърхнина и устройство с висок дебит за обезпечаване на надзор върху аерозолната интензивност на въздуха.

Мрежата за мониторинг ще надгради съществуващата система за радиоекологичен мониторинг на “Козлодуй “ и в същото време ще обезпечава база данни за построяването на новите нуклеарни мощности на площадката, написа " Булнюз " по тематиката.

Дейностите по построяването на мрежа за радиоекологичен мониторинг са част от създадената и съгласувана с Министерство на околната среда и водите и АЯР “Програма за непрекъснат мониторинг на Площадка №2, утвърдена за разполагане на ново нуклеарно оборудване – нуклеарна централа “. Качеството при осъществяването на заложените цели в Програмата е приоритет за “АЕЦ Козлодуй – Нови Мощности “ ЕАД, “Козлодуй “ ЕАД и “МГУ- Енергоинженеринг “ ДЗЗД, тъй като опазването на околната среда е от водещо значение за всички етапи от виталния цикъл на бъдещите нови нуклеарни мощности, ситуирани на площадката на “Козлодуй “.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР