Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система в

...
Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система в
Коментари Харесай

Как инвестиционните фондове се справиха с борсовата криза

Започнаха да се появяват пукнатини в световната финансова система в резултат от COVID-19.

© Heinz-Peter Bader Пазарите се възвърнаха отчасти през април след мълниеносния спад месец по-рано. За S&P 500 април е най-хубавият месец от 1987 година, откакто за 30 дни се увеличи с над 17%, само че към момента остава под историческия връх от преди корона рецесията. В фрапантния спад от края на февруари до третата седмица на март главният показател в Съединени американски щати загуби близо 1/3 от цената си, което се оказа рекорден спад за толкоз малко време в историята на показателя. Сривът засегна всички световни пазари и съвсем няма компанията, която да не отрази сериозен спад в цените на акциите си.

Замразени фондове в Европа

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко това се отрази и на взаимните фондове по света, някои от които затвориха, с цел да не стартира всеобщ отлив на клиенти и изтегляне на средства. Според Fitch Ratings към 76 фонда (от към 40 хил.) в Европа са замразили тегленията си през март. Подобни дейности са необичайност, като до момента сме ставали очевидци на такива по времето на финансовата рецесия през 2008 година и след вота за Brexit през 2016 година Реалния брой на краткотрайните затваряния може да е по-голям, като се има поради, че рядко фондовете обществено оповестяват дейностите си. Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) съобщи, че фондове с вложения на обща стойност от 100 милиарда евро са замразили тегленията или са приложили други изключителни ограничения за ликвидност през месец март. Това въпреки всичко наподобява много малко на фона на промишленост, която ръководи над 17.5 трилиона евро единствено в Европа.

Макар след възобновяване през април множеството фондове да отвориха порти още веднъж, някои стигнаха до разпродажба. Според Fitch Ratings замразяването на фондовете не съставлява непосреден риск за по-широката финансова система. Обемът на вложените средства под ръководство на запорираните фондове остава невисок спрямо общите активи на европейските взаимни фондове, които се равняват на 17.5 трилиона евро. Взаимната съгласуваност на финансовата система обаче значи, че заключването на средствата може да се популяризира, което води до прочут риск от " заразяване ".

Ситуацията в Съединени американски щати

Ситуацията в Съединени американски щати не бе доста по друга от тази в Европа. Анализ на Morningstar демонстрира, че през април борсово търгуваните фондове (ETF) в принадлежности с закрепен приход са записали чист приток от 21 млрд, $ вложения, съвсем почти толкоз колкото бяха изтеглени през март. С изключение на общинските облигации, множеството фондове в облигации се възвърнаха през април.

Напрежението на кредитните пазари понижа след намесата на Федералния запас в края на март, макар че Федералният запас ще стартира да изкупува корпоративни облигации и фондове свързани с тях по-късно този месец. Самият акт на Фед, който демонстрираше силата си, беше задоволителен, с цел да върне реда на пазара до известна степен. Международния валутен фонд предизвестява, че рискът от задълбочаване на рецесията към момента е налице.

Рискът на кредитните пазари

Активизирането на централните банки по света, които показаха тласъци на обща стойност (към момента) от към 6 трлн. $ може да оказва положителен резултат в къс период, само че проектите за изкупуване на активи като корпоративни заеми, които се считат като " рискови " в света на вложенията може да докара до всеобщо несъблюдение на отговорностите, считат Тобиас Адриан и Фабио Наталучи от МВФ. Компаниите изпитващи усложнения подбудени от пандемията може да покачат риска от непогасяване на отговорностите. Което може да породи ненадейно прекъсване в кредитните пазари, изключително в рискови сегменти като рисковите облигациите с висока рентабилност (junk).

Рисковите сегменти на кредитния пазар се разраснаха бързо след края на световната финансова рецесия от 2008 година, достигайки до 9 трлн. $ в световен мащаб, до момента в който качеството на заемите, стандартите за сключване и отбраната на вложителите отслабнаха. Компаниите свързани с превоз, логистика и сила са измежду най-засегнатите от рецесията и съставляват най-голям риск за финансовата система и кредитния рейтинг на компании от тези промишлености се прави оценка като junk (пример Boing). В резултат рейтинговите организации не стопират да актуализират своите оценки, прогнози и рейтинги, упованията за неизплащане по заемите също се покачват внезапно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР