Започна вторият ден от неформалният съвет на външните министри на

...
Започна вторият ден от неформалният съвет на външните министри на
Коментари Харесай

class=eu2018bg>Македония се надява на дата за преговори с ЕС до края на българското председателство

Започна вторият ден от неофициалният съвет на външните министри на Европейски Съюз, който се организира в НДК в границите на Българското председателство.

На съвета през днешния ден участват и външните министри на страните кандидатки Албания, Сърбия, Черна гора, Македония и Турция, защото тематиката за Западните Балкани е централна в дневния ред на съвещанието.

На влизане българският външен министър Екатерина Захариева разяснява, че на днешната полемика ще се дебатира въпросът за Западните Балкани - един от целите на българското председателство. " Сигурна съм, че от днешната среща ще дойдат доста положителни вести за общата политика по защита. Знаете, че най-високите условия към страните кандидатки е да има цялостно сходство с външната политика и политиката за защита и сигурност на Европейски Съюз ", сподели Захариева.

На въпрос дали чака през българското председателство значителен прогрес по договарянията със страните кандидатки, комисарят по разширението Йоханес Хан сподели, че до месец юни, когато е краят на председателството, има още доста време, само че изрази вяра за реализиране на прогрес. Той изрази уверенопст, че проблематичните моменти сред Гърция и Македония в това време ще бъдат изгладени. 

Повечето министри през днешния ден не направиха изказвания преди началото на срещата, която ще завършщи с конференция на министър Екатерина Захариева и на висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

Един от външните министри, които демонстрираха пред публицистите висок дух преди срещата, бе този на Македония Никола Димитров. Той показа, че нощес е имал неофициална вечера с гръцкия си сътрудник в по-широк формат. На въпрос по какъв начин ще разяснява изказването на премиера Зоран Заев, че 3 от 7 въпроса по разногласието за името на Македония са решени и кои са те, Димитров отговори: " Задачата на премиера е да води, да осветлява пътя, да бъде водач, а нашата задача е да създадем това. Не мога да отговоря в съответни елементи. "

" Вчера министрите заседаваха по тематиката за Балканите (Западните Балкани - б.р.) без представителите от Балканите, през днешния ден ще можем да беседваме и по-директно. Мисля, че главните разлики са по въпроса за датата. По-скептичните страни членки не желаеха да се даде дата. Ние, въпреки това, сме твърдо решени да използваме този прозорец. Европа не може да е постоянна без Балканите, както сподели емигрантската рецесия ", сподели на влизане пред кореспонденти Никола Димитров.

На въпрос дали чака по време на българското председателство Македония да получи дата започване на преговори за присъединение към Европейски Съюз, той отговори: " Това би бил огромен мотив за празнуване. Правим всичко, което можем, до юни да има политическо решение. Правим всичко допустимо да убедим Гърция за бъде част от този консенсус. Това би означавало добра работа за Македония, за Българияза всички наши съседи, за Балканите, само че и за Европа. "



Турция е показана на съвета от министъра по европейските въпроси Йомер Челик. Той не направи коментар преди началото на диалога.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР