Започна структурирането на Управителния съвет на Сдружението на общините (Националното

...
Започна структурирането на Управителния съвет на Сдружението на общините (Националното
Коментари Харесай

БСП възмутени: ГЕРБ грубо им гази правата в НСОРБ

Започна структурирането на Управителния съвет на Сдружението на общините (Националното съдружие на общините в Република България, НСОРБ - б. р.). По правила и ред, признати от самото съдружие, Българска социалистическа партия има право на собствен представител от Югозападния район, се споделя в известие пресцентъра на социалистическата партия.

Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия издигнало като претендент за член на УС на НСОРБ от района кмета на Дупница Първан Дангов. " В цялостен прорез с правилата на демократичната и правова страна, жестоко газейки разпоредбите на самото съдружие на общините, ГЕРБ издигнаха и избраха кмета на Перник Станислав Владимиров, подсилен от тях на изборите ", акцентират от Българска социалистическа партия.

От соцпартията допълват, че по този начин ГЕРБ ще има двама представители, отнемайки едното място на опозицията. В това социалистите виждат следващо доказателство за безпринципна и антиевропейска политика от страна на ГЕРБ. " След като лишиха опозицията от председателство на парламентарни комисии, което в никакъв случай не се е случвало, разпределят самостоятелни регулатори по квотен политически симптом, което незабавно ги прави подвластни, в този момент подчиняват и Сдружението на общините ", декларират социалистите. Според тях също така представител на ГЕРБ е звънял на кметове и е упражнявал върху тях напън за това по какъв начин да гласоподават.

От Българска социалистическа партия показват, че ценят своите нашите фрагменти и ще внесат още веднъж кандидатурата на Първан Дангов за член на УС на НСОРБ и на общото заседание на сдружението. " Благодарим на всички други политически партии, които ни поддържаха през днешния ден. Искаме възобновяване на демократичното начало, правовия ред и европейския образ на България, където не се постановат силово диктаторски подходи ", акцентират от социалистическата партия.

В уеб страницата на Националното съдружие на общините в Република България се оповестява, че на районно делегатско заседание в Югозападния регион за обмисляне с присъединяване на представители на 52 общини от областите Благоевград, Перник, Кюстендил, София област и София град са били издигнати 6 номинации за членове на Управителния съвет. Номинирани са кметовете на Петрич Димитър Бръчков, на Елин Пелин Ивайло Симеонов, на Кюстендил Огнян Атанасов, на Дупница Първан Дангов, на Белица Радослав Ревански и на Перник Станислав Владимиров. В състава на УС общините от района имат квота от четирима представители. След поименно гласоподаване са издигнати кандидатурите за членове на Управителния съвет на НСОРБ на кметовете на Петрич Димитър Бръчков, на Елин Пелин Ивайло Симеонов, на Белица Радослав Ревански и на Перник Станислав Владимиров.

За член на Контролния съвет (КС) на сдружението е номиниран кметът на Община Сливница Васко Стоилков. Самият изборът на членове на УС и Конституционен съд ще бъде изработен от общото заседание на НСОРБ, което ще се поведе в края на февруари.

Според на Националното съдружие на общините в Република България съставът на Управителния съвет се образува на районен принцип като 12 общини имат право на едно посланичество в него плюс един представител от Столичната община. Общините се групират в региони за обмисляне, избрани със Закона за районно развиване. Конкретният брой членове на Управителния съвет от обособените региони за обмисляне според Закона за районното развиване, се дефинира на база броя на общините, включени в тях. Съставът на номинираните от районното съвещание претенденти за членове на УС би трябвало да дава отговор на правилата, произлизащи от Устава на НСОРБ, измежду които - посланичество на политическите сили, съгласно резултатите от локалните избори за района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР