Започна срещата на върха на НАТО в Лондон. Александър Марков

...
Започна срещата на върха на НАТО в Лондон. Александър Марков
Коментари Харесай

Лидерите на САЩ и Франция отново демонстрираха неразбирателствата си в Лондон

Започна срещата на върха на НАТО в Лондон. Александър Марков следи всичко значимо от нея.

На странната си конференция водачите на Съединени американски щати и Франция още веднъж демонстрираха неразбирателствата си по редица въпроси.

Американският президент дефинира думите на Еманюел Макрон, че НАТО е в мозъчна гибел като много " гадни и неуважителни ", а Макрон - като " обективни " и " основателни ".

Тръмп изиска повече пари от съдружниците, предефиниране на ролята и функционалностите му, а Макрон - присъединяване в тази промяна на мощния европейски съставен елемент, наименуван Общоевропейска защита, за каквото той ратува още от встъпването си в служба.

Турция също се намеси сред шамарите, като блокира проектите за отбрана на Прибалтийските републики и Полша в подмяна на признание на кюрдските Сили за отбрана на народа за терористи. Бойците, които Еманюел Макрон дефинира като хора, с които съдружниците са се били един до друг, с цел да разгромят ИДИЛ в Сирия.

Интересно ще е днешното съвещание на Северноатлантическия съвет, на което ще участва и българският президент Румен Радев. Освен тематиките за нуждата от нов Договор за ракетите със междинен обхват, на дневен ред стои въпроса за възраждащата се мощност на Русия и Китай, за киберзаплахите, битката с тероризма и парите за защита.
  Втори ден от срещата на върха на НАТО Втори ден от срещата на върха на НАТО
Президентът Румен Радев ще взе участие през днешния ден в съвещанието на НАТО в Лондон на ниво държавни и държавни ръководители.

Ледени лица и остри несъгласия - такава беше взаимната дълга и напрегната конференция сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и френския водач Еманюел Макрон. Минути по-рано Тръмп подлага на критика думите на Макрон за мозъчната гибел на НАТО.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Това е доста, доста гадно изказване за всички останали 28 държави-членки. Не можеш да правиш такива изказвания за НАТО. Това е доста неуважително.
Френският президент отбрани думите си.
Еманюел Макрон, президент на Франция: Наясно съм, че моите думи провокираха известни реакции и раздрусаха малко някои хора, само че аз държа на казаното.
Двамата водачи обмениха остри мнения за бойците на ИДИЛ, някои от които са европейски жители, както и за разноските за защита.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: НАТО е доста друг от това, което беше преди 3 години. Съюзниците усилиха вноските си със 130 милиарда $, само че това не е задоволително. Има доста страни, които не извършват уговорката си. Ще подходя към тях от комерсиална позиция. Не желаеме държави-виновници. Еманюел Макрон, президент на Франция: Абсолютно правилно е, че Съединени американски щати влага прекалено много в НАТО десетилетие след десетилетие. И точно с цел да има по-честно систематизиране на тежестите, съм последовател на по-силен европейски съставен елемент в НАТО.
Липсата на общо схващане за това, какво е тероризъм и ролята на Турция също внесе напрежение сред двамата.
Еманюел Макрон, президент на Франция: Когато погледнем Турция, те в този момент се борят с тези, които се сражаваха един до друг с нас против " Ислямска страна ". Ако ние дебатираме единствено какъв брой плащаме за защита, само че подминаваме сходна обстановка, тогава не се сме съществени.
На този декор България е първенец с разноски за защита в размер 3,2% от Брутният вътрешен продукт. Готова е да пази небето на Северна Македония дружно с Гърция, разгласи президентът Радев, който води българската делегация.
Румен Радев, президент на България: България не би трябвало да пропуща историческата опция да охранява въздушното п-во на Северна Македония. Това не е единствено в наш народен интерес, това е и най-много и дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност.


За задачата България към този момент е изпратила план на контракт на Гърция през ноември, разгласи вицепремиерът Екатерина Захариева.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Считам, че това е добър знак към целия район, България и Гърция тъкмо да охраняват въздушното пространство на Република Северна Македония.
Срещата на водачите стартира с церемониален банкет, даван от кралицата на Англия Елизабет Втора в Бъкингамския замък и вечеря с премиера Борис Джонсън на " Даунинг Стрийт " 10. На фона на огромни митинги.
Мъж: Протестират против НАТО и Доналд Тръмп, тъй като не желаеме да сме повече част от НАТО, нито да сме домакини на Тръмп, който желае подписа нездравословна за Англия комерсиална договорка след Брекзит.Мъж: Студената война свърши през 1989 година Тогава какво стана? НАТО трябваше да си откри нов зложелател, с цел да употребяват оръжията и властта си. Случиха се Югославия, Ирак, Афганистан, Сирия, единствено и единствено да се движи стопанската система на оръжията.Жена: Протестираме против Тръмп поради намесата в Иран, Ирак, Палестина, Южна Америка, откъдето сме ние.
Очаква се в Лондон водачите да обсъдят и френско-германското предложение за Съвета на мъдреците, който да реформира НАТО.
 Елизабет Втора и Борис Джонсън дадоха банкет в Бъкингамския замък Елизабет Втора и Борис Джонсън дадоха банкет в Бъкингамския замък
В Лондон стартира двудневната Среща на върха на НАТО, отдадена на 70-тата годишнина от основаването на Алианса. Тази вечер кралицата на Англия...

Каква тъкмо промяна ще бъде препоръчана за НАТО в идващите месеци следва да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР