Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Република

...
Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Република
Коментари Харесай

Започна срещата на Стефан Янев със Зоран Заев

Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Република Северна Македония /РМС/ Зоран Заев, който е на посещаване у нас.

Вижте фотоси >>

В хода на диалозите сред двамата водачи министър председателят Янев ще изрази позицията на България по напредъка на РСМ в напъните й за присъединение към Европейския съюз. Българският министър-председател ще означи пред Заев, че в връзките си с РСМ страната ни е водена от разбирането, че подсилване на доверието и възобновяване на разговора са основата за намиране на устойчиви решения, оповестиха от пресслужбата на служебния кабинет.

След диалога на четири очи сред Стефан Янев и Зоран Заев ще има среща в уголемен състав сред делегациите на двете страни.

Очаква се двамата да дадат брифинг след срещите.

Вчера пред Българска национална телевизия министър председателят Стефан Янев съобщи, че България няма да утвърди преговорната рамка с районен съд Македония в настоящия й тип. Той още веднъж напомни, че българската позиция е ясна и поредна и по нея има решение на Народното събрание от 2019 година

Посещението на Зоран Заев в София идва директно преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се организира другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на договаряния за еврочленство на Скопие и Тирана.

Преди визитата у нас самият Заев занижи упованията и сподели, че се съмнява да има пробив на 22 юни.

" Ако се реализира решение - юху, супер. Ако не бъде реализирано, несъмнено ще е позитивна крачка към намиране на решение след образуване на политическо държавно управление. На 6 октомври е плануван Европейски съвет за Западните Балкани в Словения, по време на словенското председателство. Това е последваща опция, първата опция е в този момент на 22 юни, когато е Съветът по общи въпроси, а на 24-25 юни има Европейски съвет ".

Преди днешните диалози служебният министър председател Стефан Янев изрази вяра всички стъпки, които се вършат в този момент да намерят отражение в позиция, която ще бъде прегледана от българския парламент в търсене на продължително решение.

Нуждаем се от разговор и съгласие, въз основа на общите ползи да градим общо предстоящ, съобщи още българският премиерв особено изявление за осведомителната организация на Република Северна Македония МИА.

Той акцентира, че е отговорност на двете държавни управления да седнат и да работят прагматично по разновидности по какъв начин да се излезе от сегашната обстановка.

" Имаме оферти, допускам, че и македонската страна ще донесе свои оферти, ще седнем и ще беседваме. В близко бъдеще, да сме живи и здрави, изборите са през юли, към края на юли или през авуст ще имаме парламент и в случай че сме създали нещо по време на служебното държавно управление, Народното събрание ще каже да или не и да вървим напред ", посочи Янев.

Рано тази заран Зоран Заев се срещна с някогашният министър председател Бойко Борисов. Срещата беше предавана в обществената мрежа Facebook.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския министър председател и водената от него делегация за среща в партийната централа на ул. " Позитано " 20.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР