Започна срещата между президентите на САЩ и Китай, Джо Байдън

...
Започна срещата между президентите на САЩ и Китай, Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън: Да избегнем конфликт между САЩ и Китай. Си Дзинпин: Надявам се да намерим вярната посока

Започна срещата сред президентите на Съединени американски щати и Китай, Джо Байдън и Си Дзинпин. Лидерите на двете международни суперсили си стиснаха ръцете на индонезийския остров Бали, където беседват през днешния ден преди срещата на върха на Г-20 на следващия ден и вдругиден, предадоха Асошиейтед прес и Синхуа, представени от Българска телеграфна агенция.

Телевизия Си Ен Ен отбелязва, че това е първата среща на Байдън със Си Дзинпин, откогато американският водач влезе в Белия дом през януари 2021 година Тя може да има последствия за целия свят.

" Нищо не може да размени диалозите " лице в лице, сподели американският президент на китайския си сътрудник при започване на срещата им в първокласен хотел.

Байдън изрази вяра да бъде избегнат спор сред Вашингтон и Пекин. Ние имаме отговорност да покажем, че Съединени американски щати и Китай могат да надмогнат разликите между тях и да открият сферите, в които е допустимо да си сътрудничат, съобщи той.

Си Дзинпин изрази вяра Пекин и Вашингтон да повдигнат връзките си на по-високо ниво.

Готов съм за прям и изчерпателен продан на отзиви по стратегическите въпроси, даде да се разбере Си. Той сподели още, че се надява Китай и Съединени американски щати да " намерят вярната посока ".

Нашите страни би трябвало да се учат от историята и да я оставят да насочва бъдещето, прикани китайският президент, представен от Ройтерс.

Срещата сред двамата президенти се организира на фона на различията сред страните им по доста въпроси, в това число отхвърли на Китай да осъди съветската инвазия в Украйна, комерсиалните разногласия, ситуацията с човешките права в Синцзян и Северна Корея, отбелязва Франс прес.

АП показва, че Байдън и Си Дзинпин идват на срещата с укрепнали вътрешнополитически позиции. Демократическата партия на американския президент резервира контрола си върху Сената на междинните избори във вторник. Миналия месец китайският президент пък бе определен за трети петгодишен мандат като общоприет секретар на ръководещата комунистическа партия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР