Започна шестнадесетия археологически сезон в многослоен обект „Калето“ в Мездра

...
Започна шестнадесетия археологически сезон в многослоен обект „Калето“ в Мездра
Коментари Харесай

„Благотворни приятели“ подкрепи финансово археологическите разкопки в „Калето“ край Мездра /снимки/

Започна шестнадесетия археологически сезон в многослоен обект „ Калето “ в Мездра под управлението на шефа на Регионален исторически музей (РИМ) – Враца Георги Ганецовски и Вивиана Митева.
Част от средствата за археологическите разкопки, които се правят върху повърхност от 45 кв. м, са обезпечени от Сдружение „ Благотворни другари “, с представител Мартин Харизанов, което подкрепя изследванията. За първи път в историята на тези археологически проучвания е получена финансова поддръжка от неправителствена организация. Останалата част от средствата са обезпечени от община Мездра.
Проучванията на праисторическите пластове разкриват най-ранното заселване на скалния хълм в днешния град Мездра от края на пето хилядолетие прочие Хр, както и тракийски обредни ями от VI-V век прочие Хр. Многобройните скъпи археологически находки указват, че мястото е имало значимо стратегическо, комерсиално и икономическо значение още преди шест хиляди години. Откриват се елементи от огромна опожарена сграда населявана в края на каменно-медната ера (края на V хиляди прочие Хр). Тя евентуално е имала профилирани занаятчийски функционалности – за обработка на кожи и произведения от кост. Под керемидено-опалените мазилки са открити многочислени керамични фрагменти от късната каменно-медна ера, скотски кости (говедо, птици, прасе и елен); каменни чукала и подложки; профилирани кремъчни артефакти (пластини и стъргалки); медни остриета, костени шила, дребни съдчета, керамични фрагменти с цветно-рисувана декорация на шест хиляди години; рога на елен и рядко срещана зооморфна дрънкулка изобразяваща куче. Стратиграфските наблюдения демонстрират, че се разчистват останките на част от двуетажна къснохалколитна сграда с две пещи. Особен интерес провокира едното отоплително оборудване, за което има данни, че е имало металургични функционалности във време, когато за първи път са открити добива и обработката на най-ранния метал - медта.
Освен това тази година разкопките обезпечават и заетостта на шестима безработни от Мездра и селата Оходен и Баница.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР