Започна реконструкция на монумента Асеневци“ във Велико ТърновоЦелта е да

...
Започна реконструкция на монумента Асеневци“ във Велико ТърновоЦелта е да
Коментари Харесай

Започна реконструкция на монумента „Асеневци“ във Велико Търново

Започна реорганизация на монумента „ Асеневци “ във Велико Търново

Целта е да бъдат сменени компрометираните с годините детайли в най-високата част на паметника, изобразяващ меча на Асеневци, сподели скулпторът Денислав Сираков, който управлява реконструкцията, представен от Българска телеграфна агенция.

За дейностите е нает 80-тонен кран с 39-метрова вишка. За неотложните укрепителни действия са отпуснати 50 000 лева от общинския бюджет.

Паметникът е издигнат през 1985 година по случай 800 години от въстанието на Асеневци. Царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II са изобразени като конници към меч, знак на могъществото на Средновековната българска страна. Авторският колектив е управителен от доцент Крум Дамянов и включва Иван Славов, Владимир Игнатов, арх. Георги Гечев и инженер Коста Цеков. Строителството на паметника и цялостното оформление на околното пространство е осъществено за година. Четиримата конници са направени от бронз и тежат сред 9,5 и 11 тона.

Състоянието на паметника е било следено през последните четири години, когато е открито, че част от нитовете в 33-метровата пика, направена от месинг, липсват, уточни Сираков. Направените с дрон фотоси са били оценени от инж. Емил Костов, който е архитект на меча, експерт по металолеене, също по този начин взел участие в проектирането на огромни обекти като виадуктите на Витиня и паметника „ Бузлуджа “. По неговите насоки сега се прави реконструкцията на паметника, за който е належащо да бъдат направени специфични нитове, с цел да бъдат захванати детайлите от структурата. За страдание експертът на 92-годишна възраст, е умрял седмица преди началото на възстановителните работи, посочи Сираков.

Очаква се ремонтните действия да приключат за към 10 дни. След това ще бъде направено проучване и на самите фигури в композицията, която е една от емблемите на остарялата столица.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР