Започна протестният митинг пред Министерския съвет (МС), организиран от Синдиката

...
Започна протестният митинг пред Министерския съвет (МС), организиран от Синдиката
Коментари Харесай

Протест пред МС заради очакваните средства за заплати на държавните служители

Започна протестният протест пред Министерския съвет (МС), проведен от Синдиката на административните чиновници (САС) „ Подкрепа “ и Федерацията на самостоятелните синдикати от държавното ръководство и организации (ФНСДУО) към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

Акцията е по отношение на предстоящото разпореждане за превъзмогване на диспропорциите във възнагражденията на чиновниците в държавната администрация, оповестиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда " Подкрепа ".

„ Тук сме през днешния ден, с цел да се уверим, че Постановлението на Министерски съвет ще бъде гласувано по този начин, както ни беше дадено, и по този начин, както беше контрактувано с нас. В продължение на три месеца водихме договаряния с Министерски съвет. В петък постигнахме съответни сделки – сред 200 и 300 лв. за всеки работещ ", сподели основният икономист на КНСБ Любослав Костов, като посочи, че става въпрос за 53 хиляди души в 35 администрации, дирекции и ведомства.

По думите му от петък до в този момент чуват разнообразни неща от разнообразни места. „ В понеделник, да вземем за пример, постановлението беше изтеглено от дневния ред, а трябваше тогава да мине – по този начин ни беше дадено, и не се появи ", изясни той.

Костов акцентира, че хората са обезпокоени. „ Днес сме тук, в действителност, да се уверим, че това, което са дали обещание, ще си го изпълнят. Ако не го изпълнят, някой да излезе и да изясни – министър председател ли ще е, министър ли ще е да изясни на хората за какво няма да си вземат заплатите. Много хора получиха, пък тези, които останаха най-после, някъде някак си забравихме, че има едни 268 милиона и те трябваше да бъдат разпределени още преди два месеца ", съобщи той и добави, че всичко е закъсняло и по тази причина през днешния ден чиновниците, работещи в държавната администрация, показват неодобрение.

Надеждата на стачкуващите е най-сетне да бъдат чути и постановлението да бъде признато.

Председателите на САС и ФНСДУО обявиха, че имат опасения, че размерът на средствата в плана на разпореждане, който им е бил показан, може да бъде понижен.

„ Притесненията ни са, че това разпореждане трябваше да бъде признато до 31 март. На 31 март беше разпратено в плановия му тип до институциите и трябваше да бъде признато на 1 април “. Тази точка обаче беше отсрочена за сряда, което единствено по себе си значи, че " някой тъкми някакви промени ", сподели ръководителят на САС „ Подкрепа “ Кремена Атанасова.

Атанасова напомни, че главното искане на синдиката е за 30-процентно нарастване. Не единствено, че тези пари би трябвало да се дадат, а би трябвало да се дадат в допълнение до края на годината до постигане на настояванията, разяснява също тя.

Последно останаха към 260 млн. лева за равнене на диспропорциите в държавната администрация. Те са заложени в бюджета, единствено чакаме разпределението по министерства и по организации. Той също удостовери, че терзанията са се появили, откакто в понеделник тези пари не са били дали своят вот от Министерския съвет. Няколко пъти имахме работни срещи, на които съгласувахме нещата, сподели ръководителят на ФНСДУО Кръстьо Боянов.

Синдикатите подсетиха, че се чака нарастването на възнагражденията на работещите в Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и бюрата по труда, Главната ревизия по труда, Националната организация за приходите, Националния застрахователен институт, Комисията за отбрана на потребителите, Националната здравноосигурителна каса и други Става въпрос за над 50 000 работещи в публичния бранш, сподели Боянов. Има заплати, останали на равнището на минималната заплата, и по тази причина методиката би трябвало да докара до растеж въз основата на най-ниските заплати, посочи той. Ние се бяхме обединили към това, което беше контрактувано като методика и разпореждане, бяхме удовлетворени, уточни също Боянов.

В понеделник със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разходи/трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, и на общините, в размер на 71,8 млн. лв.. В сряда ще имаме последващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията, изясни при започване на вчерашното държавното управление съвещание министър председателят в оставка Николай Денков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР