Започна приемът за първи клас в училищата в София. Вече

...
Започна приемът за първи клас в училищата в София. Вече
Коментари Харесай

Започна приемът на първокласници

Започна приемът за първи клас в учебните заведения в София. Вече е въведен правилото на уседналост. Вече втора година не се постанова родителите да се редят на опашки, само че рискът да не съумеят да запишат детето си в мечтаното учебно заведение остава.

За първи път ще се гледа адресната регистрация на детето,

а не на родителите. Освен това ще се брои още от какъв брой години детето живее покрай учебното заведение, за което кандидатства.

Държавата вкарва четири групи по уседналост. За деца кореняци, расли повече от 3 години в региона на училището; за деца номади - от по-отдавна и от по-скоро; и за деца отвън региона, съобщи NOVA.

В 133-то учебно заведение местата са два пъти повече от записаните в региона първокласници. Там обаче учат деца от други региони, чиито братя и сестри попадат в четвърта група по новите критерии.

В отговор на терзанията на родителите тази година Столичният общински съвет гласоподава оптималният брой точки - 22, за братята и сестрите. Но тези точки са в спомагателните критерии. Водещи за класирането остават групите.

Дали упованията на общините и страната, че най-сетне са поставили ред в кандидатстването ще се оправдаят, ще стане ясно след един месец. През май се чака за критериите да се произнесе и Комисията за отбрана от дискриминация.

Тази година в София се чака да аплайват към 11 000 първокласници. Общината е безапелационна, че места има за всички, а дали уседналостта ще удовлетвори всички – следва да разберем.

Въвеждат уроци за комунизма в учебниците

Това обаче срещна недоволството на столичани, които ги дефинират като дискриминиращи и ограничаващи конституционното право на всяко дете за достъп до обучение, защото системата ще дава достъп до избрани учебни заведения единствено на живеещите наоколо до него, а в София не всички учебни заведения са положителни.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР