Започна приемът на проекти за соларни бойлери и ВЕИ с

...
Започна приемът на проекти за соларни бойлери и ВЕИ с
Коментари Харесай

Инж. Ивайло Алексиев: До 10 ноември се приемат проекти за соларни бойлери и ВЕИ с батерии

Започна приемът на планове за слънчеви бойлери и ВЕИ с акумулатори по Плана за възобновяване и резистентност. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ инж. Ивайло Алексиев – изпълнителен шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване. " Това е една от първите стратегии, които са по този начин структурирани, че са възможни и еднофамилните здания, които са населявани от семейства. Тук става въпрос за единични ограничения, които са или за възобновими източници за топла вода, или за фотоволтаика, т.е. за електрическа енергия. Програмата е огромна, като първият стадий от нея е за към 80 млн. лв.. Общият запас, очакван по Плана за възобновяване е 240 млн. лв.. “

Програмата финансира две посоки: финансира се закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, като финансирането е до 70% от цената на инсталацията,  но не повече от 15 000 лв., и второто е слънчеви системи за топла вода, като там финансирането е 100%, само че сумата е много по-малка – към 2000 лв..

С цел успеваемост на програмата има условия. Това са условия постройката да се употребява, т.е. изисква се доказване на ползване на електрическа енергия най-малко 6 месеца назад; жилището би трябвало да се употребява единствено за жилищни потребности и да има платени налози и такси; претендентът за финансиране би трябвало да е притежател на жилището или да има лично жилище в многофамилна постройка, в случай че има съсобственици е належащо тяхното документално единодушие. Друго значимо изискване е в жилището да се употребява неефикасен източник на топлинна сила, като печка, казан, камина на твърдо гориво, и потреблението на слънчеви панели или фотоволтаика ще понижи използването на този апарат, т.е. ще понижи замърсяването. " Има някои условия, които лимитират кръга от претенденти, само че концепцията е да се подкрепят действително живеещите семейства в постройките, “  поясни инж. Ивайло Алексиев.

Добре е всеки претендент да пресметна действително какъв брой ток от фотоволтаика му е нужен вкъщи, с цел да знае каква апаратура да си постави, даде съвет инж. Ивайло Алексиев, като съгласно него е добре това да се направи от експерти – архитект или компания, която се занимава с апаратура на такива системи, и да се посъветва с експерти.

" Крайният период за кандидатстване е 10 ноември, което допуска задоволително време, с цел да може хората да получат повече информация и да се приготвят “, сподели още инж. Ивайло Алексиев, като добави, че по програмата могат да аплайват и хора, които към този момент са изпълнили такива планове, само че " би трябвало да дават отговор на техническите условия, които са в документите, и планът би трябвало да е след юли месец 2022 година изпълняван. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР