Започна поредна вълна на евакуация в райони близо до два

...
Започна поредна вълна на евакуация в райони близо до два
Коментари Харесай

Нови пожари в Гърция, огнеборците губят надежда: Всеки ден, всяка вечер сме тук и не постигаме нищо

Започна поредна вълна на евакуация в региони покрай два централни града на Гърция, застрашени от нови огнища на горски пожари На жителите в регионите към Волос и Ламия е казано да се реалокират на безвредно място, защото страната остава в плен на тежка гореща вълна, оповестяват от BBC.

Междувременно пожарите не престават да бушуват на островите Родос, Корфу и Евия.

Гърция е една от многото страни, които сега се борят с горски пожари, при които починаха над 40 души.

Костас Агорастос, кмет на гръцкия район Тесалия, който включва Волос, упрекна „ безмозъчни служащи “, че са провокирали пожара, съгласно новинарския канал Ellada 24. Той добави, че пламаците са тръгнали по едно и също време от четири фронта.

В Родос, където е в действие изключително състояние и откъдето хиляди туристи бяха принудени да бягат, мощните ветрове не престават да разпалват пламъците и селата остават изложени на риск.

Някои пожарникари, които се борят с бедствието от дни, започнаха да губят вяра

„ Всеки ден, всяка вечер сме тук и не реализираме нищо “, споделя Савас Филадерис, който е от Родос, пред организация Ройтерс. „ Не можем да го спрем. Всички, всички хора, те се бият. Гражданите, държавното управление, те се борят, но… за нищо. Вярвам, че се борим за нищо. “

В Южна Италия пожарите в Сицилия и Пулия също са подхранвани от мощни ветрове и суха растителност, което значи, че пожарникарите се борят в доста региони, с цел да потушат пламъците и да основат противопожарни просеки.

Църквата „ Свети Бенедикт Мавъра “ в сицилианския град Палермо е измежду постройките, унищожени при пожарите.

„ Щетите са големи “, сподели Винченцо Бруколери, върховен духовник на манастира.

Енрико Трантино, кмет на Катания, различен град на острова, сподели пред BBC, че високите температури са разтопили подземни електрически кабели, което е оставило елементи от града без ток и вода.

Въпреки това се чака Италия да стане доста по-хладна през идващите дни, съгласно BBC Weather.

Най-големият брой на жертвите до момента е в Алжир, с над 30 жертви, в това число 10 бойци, обградени от пламъци по време на евакуация в крайбрежната провинция Беджая, източно от Алжир.

Повечето от пожарите към този момент са овладени.


В прилежащ Тунис министърът на вътрешните работи на страната Камел Феки сподели в сряда, че всички горски пожари са овладяни и няма жертви.

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, сподели, че е изпратена поддръжка на засегнатите страни, в това число Тунис и Гърция

Но Ямина Сахеб, водещ създател на групата по изменение на климата на Организация на обединените нации, известна като IPCC, сподели пред BBC, че хората в африканския район усещат, че са оставени да се грижат сами за себе си без интернационална помощ.

„ Хората са уплашени и в действителност не схващат за какво няма интернационална помощ “, сподели тя.

Сахеб прибавя, че е говорила с другари и сътрудници в засегнатите региони, на които им е мъчно да схванат за какво няма европейска помощ, когато са толкоз покрай континента.

„ Питат се, в случай че обстановката се утежни, какво ще вършим? Ще умрем ли всички? Африка ще почине ли заради изменението на климата до момента в който Европа просто следи това? “

Европейски Съюз също по този начин съобщи, че желае да подпише контракти за до 12 противопожарни самолета, с цел да усъвършенства способността си да се бори с пожари, подхранвани от изменението на климата. Това ще бъдат първите, които ще има напълно.

Екип от учени по климата – World Weather Attribution group – сподели, че интензивната гореща вълна този месец в Южна Европа, Северна Америка и Китай би била на практика невъзможна без климатичните промени, провокирани от индивида.

Пожарите нанесоха удар на промишлеността на летния туризъм, изключително в Гърция, където промишлеността обезпечава едно на всеки пет работни места и е жизненоважна за Родос и доста други острови

Хиляди хора също бяха евакуирани на Евия и Корфу, до момента в който Крит – друга огромна ваканционна дестинация – е в нараснала подготвеност.

Други европейски страни не са избягали от горещата вълна невредими. Португалия, Хърватия и френският средиземноморски остров Корсика са измежду местата където през последните дни имаше горски пожари.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР