Започна подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични.

...
Започна подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични.
Коментари Харесай

Започна подмяната на старите печки в 4 квартала на София и 9 села в околността


Започна замяна та на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични. Отоплителните уреди на твърдо битово гориво са едни от главните замърсители на въздуха през зимните месеци и с замяна та им с по-екологични ще се понижат равнищата на замърсяване. Първите отоплителни уреди по пилотната фаза на Програма LIFE  към този момент се инсталират в регионите „ Нови Искър “ и „ Искър “. Демонстративната фаза  включва замяна та на отоплителните уреди на 140 семейства.

По Програма LIFE следва да бъдат сменени отоплителните уреди на близо 5000 семейства. В плана са включени кварталите „ Требич “, „ Филиповци “, „ Абдовица “ и „ Димитър Миленков “ и селата Волуяк, Мрамор, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Казичене, Бусманци и Кривина. Кандидатите за замяна на отоплителните уреди трябва  да се отопляват на дърва и/или въглища, да са декларирали непринудено предпочитание за присъединяване, да са собственик/съсобственик на парцела с жилищно предопределение, за който аплайват. През тази година след осведомителна акция бяха утвърдени първите 140 претенденти, които са включени в демонстративната фаза. През месец април ще продължи набирането на претенденти до изчерпването на цялостния брой до 5000 семейства. 

Столичната община  извършва и план за замяна на отоплителните уреди по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “ По програмата ще бъдат сменени отоплителните уреди на към 9 500 семейства, като общият брой уреди, които ще бъдат доставени и инсталирани обаче, ще бъде над 14 600 включително до три климатика на семейства, пелетни устройства за отопление и котли на газ и настрана ще бъдат доставени и 11 023 радиатора за вътрешносградните съоръжения на семействата. До момента са получени заявки за включване в програмата от 5550 семейства, 44 са отпаднали и отказали се претенденти и са утвърдени 5 506. Предстои програмата да бъде отворена още веднъж от началото на идната година, когато още веднъж ще могат да се подават заявки за присъединяване в районните администрации по местоположение на парцела, за който се кандидатства.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР