Започна петиция с искане за закрила на иранеца Мехран Давари,

...
Започна петиция с искане за закрила на иранеца Мехран Давари,
Коментари Харесай

Иранец, който живее 13 години у нас, може да бъде екстрадиран

Започна петиция с искане за протекция на иранеца Мехран Давари, който от 13 години живее в България. В четвъртък той е бил арестуван и отведен в бежанския лагер в Бусманци, като е допустимо да бъде екстрадиран. 

Преди три години NOVA описа историята му. Той напуска родината си след президентските избори през 2009 година, когато страната е раздирана от протести. „ Този, който не трябваше да стане президент – стана. Аз участвах в митингите и ме арестуваха “, описа Мехран. 

След като попаднал в полезрението на управляващите в Техеран, мъжът бяга в България. В страната ни стартира нова борба, която води 13 години – да получи право на протекция. „ Ако получа български документи, ще се запиша на училище “, показва мъжът.

Мехран стартира работа, наема си жилище и учи български. До през вчерашния ден, когато е арестуван административно. „ Казаха, че няма да ме вкарват в Бусманци. Но дойдохме тук. Казаха, че нямат различен избор ”, твърди мъжът.

Мехран попада в лагера в Бусманци броени дни, откакто последната му молба за протекция е отхвърлена. „ Мястото е с телена ограда и има цялостните характерности на затвор. Техническото съображение за задържането му е мярка за връщането му в Иран, която е наложена от „ Миграция ” Пловдив през 2014 година “, съобщи юрист Диана Радославова.

Според неговия юрист иранецът е арестуван, без да е направил закононарушение и без опит да се укрива. „ Той има контракт за наем от години. И е обществена персона, свири в група “, уточни бранителят на иранеца.

„ Не мога да схвана по какъв начин в 21 век ние не можем да си отворим очите, че един човек е задоволително интегриран. Той даже се назовава българин. Дори е кръстен в българска черква и се е кръстил с името Стефан “, съобщи Красимир, другар на Мехран.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР