Започна оценка на нанесените щети от бурята във Врачанско. Остава

...
Започна оценка на нанесените щети от бурята във Врачанско. Остава
Коментари Харесай

Започна оценка на щетите след бурята във Врачанско

Започна оценка на нанесените вреди от бурята във Врачанско. Остава в действие оповестеното отчасти бедствено състояние в Бяла Слатина и селата Търнава, Попица и Търнак. Заради десетки паднали електрически стълбове, част от обитаемоте места са втори ден без електричество.

Рязане на прекършени дървета и клони, подсилване на разрушени покриви и керемиди и монтиране на електрически стълбове. Така мина днешният ден в Бяла Слатина и селата Търнава, Попица и Търнак, откакто опустошителната стихия нанесе съществени вреди.

" То не беше стихия, то беше все едно си в миксер. На толкоз години съм, аз такава стихия за първи път виждам ", сподели Лили Стефанов, гражданин на Бяла Слатина.

От мощната буря огромен бор паднал и прекършил ел. дирек пред дома на Цветан. Всичко се срутило върху неговия покрив.

" Дирекът беше вътре в покрива, извадиха го, от енергото пристигнаха. Това е казуса, че нямам застраховка на този парцел ", разяснява той.

Само в с. Търнава засегнатите къщи са над 40. Мълния пробила покрива на къщата на Татяна, а мощният дъжд съумял да предотврати най-лошото - пожар. Отнесени са и покривни структури на две постройки в двора й.

" Нямам концепция каква мощ би трябвало да смъкне тия трегери на земята. Взимаме керемиди, тухли, от другари и така, купуваш другото. Трябва да се живее по някакъв метод ", сподели Татяна.

От бурята са наранени огради на детска градина и учебно заведение. В разчистването се включиха учители и дребни доброволци.

" Трябва взаимно да си помогнем. 80% от колектива се отзова, като имаме както наши някогашни, по този начин и сегашни възпитаници, те се включват интензивно ", изясни Галина Раловска, учител в ОУ “Хр.Ботев ”, с. Търнава.

" Това е нашето учебно заведение и би трябвало да е чисто и защитено ", сподели Цветослава Лашовска, ученичка в ОУ “Хр.Ботев ”, с. Търнава

От през днешния ден стартира и оглед на засегнатите къщи от бурята.

" Минаваме в този момент небрежно по всички адреси, които може да обиколим през днешния ден, в случай че би трябвало и на следващия ден ще се обикаля, с цел да може допустимо най-бързо да реагираме и да бъде отпусната помощ на нуждаещите се лица. Евентуално в случай че бъде отпусната такава помощ, по-късно могат да аплайват за помощ от общината, от фонд “социална протекция ”, тъй като се касае за злополучие ", съобщи Ани Цанова, соц. служащ в с. Търнава

Втори ден екипи на енергодружеството работят по възобновяване на електрозахранването. Без електричество са към момента елементи от Бяла Слатина, Търнава и Търнак.

Репортер: Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР