Започна обследване и обрушване на срутището на пътя Своге -

...
Започна обследване и обрушване на срутището на пътя Своге -
Коментари Харесай

Георги Терзийски: Работи се внимателно по разчистване на срутището на пътя Своге - Ребърково

Започна проучване и обрушване на срутището на пътя Своге - Ребърково, при Елисейна. Падналата на пътното платно скална маса е над 4000 тона. Опасността от ново срутище към момента съществува и по тази причина се работи извънредно деликатно, тъй като най-важно е да запазим живота и здравето и на работещите, и на пътуващите, е съобщил на брифинг ръководителят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура " Георги Терзийски, оповестиха от пътната организация.

Преовлажняване на откоса и мощно ерозирали скали в Искърското дефиле в региона на с. Елисейна активизираха срутищни процеси и заради това придвижването по пътя Своге - Ребърково остава лимитирано в двете направления. Предприети са нужните дейности за почистване на пътното платно. Осем профилирани машини отстраняват по-малките скални парчета под надзора на геолози и специалисти, тъй че да не се провокират спомагателни сривания, е показал Терзийски.

Ще се включи и верижна техника. Създаден е щаб от геолози и алпинисти, които огледаха региона и ще стартира обрушване на скалния откос. След това ще може да започва укрепването освен на срутилия се склон, само че и на прилежащите, защото има заплаха от ново сриване, е добавил ръководителят на АПИ. Ще създадем прецизен разбор на обстановката, защото това е главно трасе за тежкотоварния трафик поради модернизацията на Е79 и желаеме да бъде безвреден за пътуващите, е показал Терзийски.

Скалното срутище е в доста тежък регион, среща се в разлом, скалите са мощно изветрели и никой не може да планува по кое време ще се случи сриване, е споделил геологът Кирил Викторов. Толкова голяма скална маса не може бъде арестувана от каквато и да е мрежа, е добавил той. Обезопасителните мрежи имат възпиращи функционалности, които могат да понижат скоростта на падащата скална маса и тяхната роля се вижда - срутището не е засегнало жп линията, е показал ръководителят на АПИ.

След обрушването на откоса ще бъде изработен план за ново подсилване с анкери и високоякостни мрежи. АПИ стартира поетапно подсилване на скатовете на пътя Нови Искър - Елисейна - Своге, като за Софийска област има подготвени планове. Предстои да се изработят плановете и за област Враца, е показал Терзийски.

Метеорологичните условия сега основават заплаха от срутища на доста места в страната, с повишение на температурите през идната седмица са вероятни и нови срутища по републиканската пътна мрежа. Няма да бързаме, с цел да можем да укрепим стабилно всичко, е добавил той.

Експертите са безапелационни, че това са непредвидими процеси, даже вибрациите от тежкотоварните камиони и влака въздействат, се показва в прессъобщението.

Създадени са обходни направления, като тежкотоварните камиони се движат по Е79, леките коли от Своге се насочват през Бучин проход. Движението по пътя остава лимитирано, с цел да се подсигурява сигурността, живота и здравето на пътуващите. За леките коли обходният маршрут е: Своге - Гара Лакатник - Дружево - Долно Озирово - път I-1 - Враца. Тежкотоварните коли над 12 тона се насочват по път Е-79 Враца - Мездра - Ботевград - София и по път II-16 към Своге.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР