Започна обновяване на , която е една от първите и

...
Започна обновяване на , която е една от първите и
Коментари Харесай

НСИ обновява дигиталната си библиотека

Започна възобновяване на, която е една от първите и най-богати на онлайн наличие цифрови статистически библиотеки в Европа. Близо 13 000 изявления, издадени от българската статистика от 1880 година до наши дни, ще бъдат пресканирани и конвертирани в текстови файлове от библиотечните специалисти на Национален статистически институт.

Обновяването стартира с първия Статистически годишник с данни за 1908 година, който се състои от 525 страници. Данните в него са разпределени в 16 раздела - Територия и население, Стопански живот, Пътища и уреди, Законодателни избори, Управление, Войска, Книжнина и художество, Медицина, Образование, Правосъдие, Произшествия и други.  Статистическият годишник от първото издание до през днешния ден е двуезичен - до 1944 г.– на български и френски език, а от 1992 година към този момент се издават на български и британски език.

Дигиталната библиотека на Национален статистически институт съдържа над един милион страници статистически изявления - цялостните сбирки на изданията „ Статистически годишник “, „ Външна търговия “, „ Население и демографски процеси “, списание „ Статистика “, „ Бюджети на семействата “, „ Училищна статистика в България “ и други. Достъпни в електронен формат са и съвсем всички издания от Преброяванията на популацията и жилищния фонд от 1880 година до момента.

Началото на дигитализирането на статистическите издания е сложено през 2005 година, когато по стратегия PHARE е закупен специфичен Book scanner, а първите сканирани издания са налични онлайн през 2007 година.

„ Опазването на книжовното благосъстояние на Национален статистически институт посредством прехвърлянето му в електронен формат е един от целите в активността на институцията през последните години и ние ще продължим да поставяме старания в тази тенденция “, уточни ръководителят на Национален статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов. Според него попълването на цифровата библиотека ще улесни потребителите на статистическа информация и ще сведе до най-малко потребността от физически визити на читатели. Сканиращата техника е закупена с целеви средства от държавния бюджет, като задачата е всички български статистически издания, както и част от образователния фонд по статистика и стопанска система да бъдат цифровизирани до няколко години.

В Библиотеката на Националния статистически институт се пазят и неповторими задгранични издания, измежду които изявления на Кралското статистическо бюро на Англия, Американската статистическа асоциация, статистическите годишници на Китай и други. В специфични пространства се съхраняват и част от стенографските дневници на Народното събрание и огромна сбирка от „ Държавен вестник “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР