Започна националната кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта,

...
Започна националната кръгла маса, посветена на енергийната ефективност в транспорта,
Коментари Харесай

Тройно увеличение на електромобилите до 2026 година в България

Започна националната кръгла маса, отдадена на енергийната успеваемост в превоза, както и на вероятностите за потреблението на нисковъглеродна сила в Дунавския район.

Форумът се провежда от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и измежду гостите на събитието са заместител регионалният шеф Людмил Христов, кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместител по комунални действия Димитър Недев. В събитието взе участие и заместник-министърът на превоза и известията Владимир Върбанов. По негови думи най-важно на днешния конгрес е да бъдат заложени главните вероятности на база директивите от Европейския съюз за декарбонизация и развиването на екологично чист превоз, който да дава отговор на националните и европейски условия. До 2026 година би трябвало да има почти 30 000 регистрирани електрически автомобила, като задачата е по-този метод да се понижат нездравословните излъчвания и декарбонизацията в България да бъде на нужното равнище. Към момента в страната са регистрирани по-малко от 10 000 такива автомобила. Обмислят се и разнообразни преференции за притежателите на сходни моторни транспортни средства. Сред тях са стимулиращи такси и понижени налози.

Работи се и интензивно и по плана за построяването на втори мост над река Дунав при Русе. Същевременно от Министерството на превоза и известията е стихотворец ангажимент за удълбочаване на река Дунав, тъй че корабоплаването да се прави целогодишно.

До края на юни се планува и стартирането на ферибота сред Русе и Гюргево. Предприемат се всички дейности за възобновяване на ро-ро терминала в Русе, като задачата е по този метод да се облекчи автомобилния трафик. Предстои и решение за отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт от румънска страна.

Колкото до възобновяването активността на летището в Русе за цивилен полети, то стана ясно, че това се чака да се случи до края на тази година. Вече са отпуснати 2.6 милиона лв. и те са намират по сметките на Община Русе. Министерството на превоза и известията и Община Русе работят дружно за бърз рестарт на функционалностите на летището. Заместник-министър Върбанов разясни, че следва проучване на писта, избиране на назамен и летищен оператор, както и назначение на личен състав, отговарящ на всички условия при обслужването на летището.

От своя страна кметът Милков разясни, че се изчаква отчета за така наречен резистентност на пистата, което е належащо изискване за възобновяване на полетите. Той разгласи и, че има декларирани ползи и от други компании за полети. „ Когато се възвръща летище, което беше превърнато в поляна не може да си слагаме нереалистични периоди. Необходимо е цялостно проучване, предприемане на ограничения за сигурност, които да дават опция на жителите, качили се в Русе, непосредствено да се качват на други самолети в София – да вземем за пример. Желанието и ежедневната работа са факт “, разяснява кметът Милков и разясни, че все още отпуснатите средства са задоволителни да се възвърне летателната валидност на летището. „ С ограниченията, които Общината сама прави, ние имаме летище за леката авиация за самолети до съвсем 6 тона “, сподели още той. Дейностите са финансово избрани, налични са и машините за тяхното осъществяване. Бе пояснено още, че в постановлението на Министерски съвет е записано изискване, че сумата може да се употребява, когато бъде верифицирана от Община Русе, че не съставлява нерегламентирана държавна помощ. Именно по тази причина от Общината са и в непрекъснат контакт с Министерството на финансите. „ Такова нещо не е правено от друга община да поддържа връзка с ЕК и да верифицира, че нещо, което страната е решила да направи в Русе, не е държавна помощ. Летателната валидност за огромни самолети ще бъде възобновена. “, безапелационен бе кметът.

Домакин на събитието бе ректорът на Русенския университет учен Христо Белоев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР