Започна мащабният ремонт на русенския кей, който трябва да промени

...
Започна мащабният ремонт на русенския кей, който трябва да промени
Коментари Харесай

Мащабен ремонт преобразява кея на Русе

Започна огромният ремонт на русенския пристан, който би трябвало да промени изцяло образа му и да обърне още веднъж града към река Дунав. Инвестицията е за над 16.5 милиона лв..

Русе

През идващите 18 месеца русенският пристан ще бъде строителна площадка. От през днешния ден багери и тежка техника прокопават нови алеи, а на мястото на опустошения към този момент „ Вит мост “ ще бъде издигнат нов, който ще е съгласуван с потребностите на хората с увреждания. Всички пасарелки ще придобият актуален дизайн, ще бъде инсталирано ново осветяване. Предвидени са детски и арт площадки и зони за фитнес навън.
арх. Живка Бучуковска
„ Смятам, че тази територия ще се трансформира в територия, която ще бъде за отдих и по някакъв метод задачата беше да свържем самия център с градския пристан. “
В архитектурния план е включен и ремонт на кейовата стена, която се разрушава от години. До нея е планувано обособяването на яхтено пристанище, както и два нови паркинга с над 100 места. Освен кея, ще бъдат актуализирани и три улици, водещи към него, както и бул. „ Придунавски “, който ще стане двупосочен. Предвижда се и отваряне на прелеза при Речна гара, с цел да може туристическите рейсове да имат директен достъп до понтоните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР