Започна ли охлаждането на пазара на недвижими имоти в София

...
Започна ли охлаждането на пазара на недвижими имоти в София
Коментари Харесай

Охлаждането на имотния пазар в София и в останалите по-големи градове започна

Започна ли охлаждането на пазара на недвижими парцели в София и в останалите по-големи български градове? Според данните на Агенцията по вписванията - да.

След като през второто тримесечие на годината броят на сделките в София на процедура спря да пораства, през третото тримесечие обстановката се промени.

За периода от юли до края на септември в София били осъществени 7402 продажби на парцели, което е с над 24% по-малко по отношение на предходното тримесечие, когато броят им доближи 9763. С повече от 15% понижава броят на продажбите и по отношение на същия интервал на 2021 година, когато били осъществени общо 8732 сходни покупко-продажби.
 Сделките с парцели в София
Сделките с парцели в София " замръзнаха "

Според данните на Агенцията по вписванията

Още по-драстичен е спадът, в случай че погледнем броя на продажбите на парцели в столицата през последното тримесечие на 2021 година, когато бяха реализирани 11 685 покупко-продажби, което е с 36.65% повече по отношение на третото тримесечие на 2022-а.

Какво се случва с продажбите в останалите големи градове?

Ако преди три месеца от четирите огромни града у нас само Пловдив бележеше леко покачване обстановката през днешния ден към този момент не е такава. 

През третото тримесечие на годината в " Градът под тепетата " били сключени 4200 продажби или с близо 10% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. И с цели 20,93% по отношение на второто тримесечие на 2022 година. 
 Пловдив изпревари София по градеж на нови жилищни здания през второто тримесечие
Пловдив изпревари София по градеж на нови жилищни здания през второто тримесечие

В региона са издадени и максимален брой разрешителни

През обсъждания интервал в Бургас били подписани с над 14% по-малко покупко-продажби по отношение на година по-рано и с 4.21% по-малко по отношение на предходното тримесечие - общо 2164. А във Варна - с 8.39% по-малко по отношение на миналогодишния резултат и с над 10% по-малко по отношение на предходното тримесечие - общо 3921. 

Спад на броя на покупко-продажбите се следи в цялата страна. На годишна база той възлиза на 7.23%, а на тримесечна - на 2.35% на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР