Започна контролирано изпускане на язовир „Студена“, съобщи ВиК-Перник. Мярката се

...
Започна контролирано изпускане на язовир „Студена“, съобщи ВиК-Перник. Мярката се
Коментари Харесай

Изпускат контролирано язовир Студена“

Започна следено изпускане на язовир „ Студена “, заяви ВиК-Перник. Мярката се подхваща, с цел да се обезпечи задоволително свободен размер при идното пролетно прииждане.

По искане на ВиК и регионалния шеф на Перник Кирил Стоев месечният график за размера вода в язовир „ Студена “ бе изменен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Ежегодно април е месецът, в който снеготопенето над язовира е интензивно.

С оглед и на идните пролетни превалявания с следеното изпускане се лимитира рискът от залпови изпускания на водоема.

В момента водният размер на язовир „ Студена “ е 22 060 000 куб. м, при потенциал 25 519 100 куб. м. Отчетени са приток от 2955 л/сек., разход - 671л/сек, следено се изпускат 914 л/сек.

„ Ако реките са по този начин, както са сега, проблем няма да има. Но в случай че има проливни дъждове и както предходната година река Конска е два пъти по-голяма от Струма, има заплаха надолу по поречието - Батановци, Прибой на Радомир и надолу към този момент след Земен към Благоевград реката да е два пъти по-пълноводна “, притеснява се шефът на ВиК-Перник Борислав Иванов, представен от БНР.

Според него оптималният размер, който би трябвало да се поддържа през този сезон е от 22 млн. до 23 млн. куб. м. Опасенията му са, че при интензивно снеготопене, съчетано с проливни дъждове, ще се стигне до залпово изпускане, което може да аргументи съществени наводнения по поречието на Струма.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР