Започна кандидатстването за третия випуск на програма Училища за пример

...
Започна кандидатстването за третия випуск на програма Училища за пример
Коментари Харесай

Търсят се новите Училища за пример от Варненско и Добричко

Започна кандидатстването за третия випуск на стратегия " Училища за образец " на фондация " Заедно в час ".  Програмата за професионално развиване на цели учебни екипи е двугодишна и подкрепя учебните заведения устойчивото да усъвършенстват управническите и преподавателските си практики и да способстват за триумфа на всички възпитаници в учебното заведение. 

Училищата от Варна, Добрич и региона могат да аплайват за присъединяване в програмата до 31 март през формуляр на сайта www.zaednovchas.bg.

След това следва предстоят структуриран развой на асортимент и събеседване с представители на учебните заведения. За третия випуск " Училища за образец " ще бъдат определени единствено 25 учебни заведения от цялата страна.

" Програмата е изключително скъпа сега, тъй като дава отговор и на част от новите потребности на учебните заведения, подбудени от пандемията и отдалеченото образование – умения за справяне с провокациите и несигурността на бъдещето, въвеждането на нови способи на преподаване и сближение и дейно образуване на учебната общественост. ", споделя Ивелина Пашова, началник " Обучения на учебни екипи " в " Заедно в час ".

В допълнение 95% от учителите и шефовете споделят, че " Училища за образец " оказва помощ на учебния екип да работи за възстановяване на просветителните резултати и благосъстоянието на учениците, а 91% считат, че програмата им дава съответни принадлежности и практики, които да интегрират в работата си.

В стратегия " Училища за образец " могат да аплайват всички държавни и общински учебни заведения в страната, без значение от обитаемото място, броя учители и профила на учебното заведение и провокациите, с които се сблъскват. Ключово изискване за присъединяване е учебните екипи да са стимулирани и да търсят учебна смяна, която слага учениците в центъра на обучителния развой.

Участието в програмата е гратис за учебните екипи. Всички образования са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой заеми. 

" Училища за образец " е единствената цялостна стратегия за професионално развиване на учебни екипи в България. Тя се състои от две неразделни елементи:

Курс " Лидерство в учебно заведение ", който надгражда управническите умения на учебния колектив да способства за по-задълбоченото учене на всички възпитаници посредством потвърдени подходи от практиката и науката.

Курс по желание на училището (Умения на 21. век, STEM, Езиково подкрепящи учебни заведения, Социално-емоционално учене), обвързван с разнообразни способи на преподаване, който надгражда уменията на учителите да ползват дейно педагогичен практики в съответна област, по отношение на потребностите на самото учебно заведение.

Участниците в стратегия " Училища за образец " минават през модерни образования, приложение в практиката на наученото, надграждаща поддръжка от наставник и работа в професионална общественост със шерване на опит. 

Програмата одобри първия си випуск учители през 2020 година, като сега работи с 50 учебни заведения и близо 500 учители и шефове от цялата страна. Сред участниците в програмата има и пет варненски учебни заведения. Това са VII СУ " Найден Геров ", ОУ " Йордан Йовков ", Варненска комерсиална гимназия " Георги Стойков Раковски ", Математическа гимназия " Д-р Петър Берон " и Професионалната гизнания по селско стопансство " Св. Георги Победоносец " в Суворово.

История за прекарването на СУ " Екзарх Антим І " от Казанлък в програмата и техния въодушевяващ STEM план може да прочетете тук.

Фондация " Заедно в час " повече от 11 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено обучение и опция да осъществя капацитета си, без значение от средата, в която живее, и социално-икономическия си генезис. Мисията на организацията е да развива нови учители, да поддържа учебни екипи и да построява партньорства за въвеждането на положителни практики в просветителната система.

  " Заедно в час " е основана по самодейност и с финансовата поддръжка на фондация " Америка за България " и е част от световната просветителна мрежа Teach For All.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР