Започна кампания за почистването на боклуци от най-високия връх на

...
Започна кампания за почистването на боклуци от най-високия връх на
Коментари Харесай

Чистят Еверест от боклуци

Започна акция за почистването на отпадъци от най-високия връх на Земята - връх Еверест.

По последни данни на връх Еверест има към 100 тона отпадъци, които са оставени там от туристи и алпинисти, заяви БиБиСи.

По принцип алпинистите са заставени да не оставят боклуци в планината и да връщат със себе си всичкото съоръжение, което са употребявали и генерирали по време на похода към върха. Въпреки това всяка година локалните водачи на експедиции - шерпи, почистват тонове боклуци от планината (б.р. - шерпите са етническа група, населяваща най-вече планински региони на Непал в Хималаите. Заради положителната си подготовка и обстоятелството, че живеят на доста висока надморска височина, т.е. не се нуждаят от в допълнение климатизиране, шерпите са познати като най-хубавите алпинисти в Хималаите. В множеството случаи те предвождат и подкрепят експедициите до връх Еверест против финансова полза. След случая от месец април 2014 година, когато най-смъртоносната лавина на Еверест умъртви 13 шерпи, локалните алпинисти заплашиха с протест държавното управление на Непал поради ниските си хонорари и големия риск, на който се излагат. Исканията на шерпите бяха удолетворени от ръководещите в страната).

Специално тази година акцията за почистването на Еверест е фокусирана върху предмети, които могат да се рециклират в столицата на Непал - Катманду. Боклуците се извозват по въздушен път.

Най-често срещаните отпадъци на Еверест разумно са бутилки от вода, празни кутии за храна, изоставени и изхвърлени уреди за алпинизъм, подготвителни съоръжения, кислородни бутилки и други. Боклуците са най-вече пластмасови и железни и подлежат на преработване.

Десетилетия наред почистването на боклуците от планината се реализира точно от шерпите. Въпреки че стратегиите за почистването на Еверест към този момент се провеждат и координират от Комитета за надзор на замърсяването на Сагарматха (б.р. - Сагарматха е името на националния парк и предпазена област в Хималаите в източната част на Непал, в който се намира южната половина от връх Еверест), дейностите по почистването на отпадъците, изключително в най-високите региони, продължава да се прави основно от шерпи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР