Започна извозването на БТР-ите за Украйна, съобщи Нова тв. Първият

...
Започна извозването на БТР-ите за Украйна, съобщи Нова тв. Първият
Коментари Харесай

Официално: българските БТР-и поеха към Украйна

Започна извозването на БТР-ите за Украйна, заяви Нова тв. Първият бронетранспортьор беше изкаран по обяд през днешния ден от базата на Главна дирекция " Жандармерия "  и претрупан на платформа, с цел да бъде оставен на жп гара Нови Искър.

Страната ни изпраща общо 110 бронетранспортьора.

В края на ноември 2023 г. депутатите взеха решение да одобряват законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерство на външните работи на България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника.
Какво забави БТР-ите
През юли същата година депутати от отрасловата парламентарна комисия оповестиха, че България ще извади БТР-ите от складовете на Министерство на вътрешните работи. Не са употребени от 40 години, само че са скъпи за украинците на фронта, а страната не е и не е имала желание, даже в този момент, да ги употребява - бе аргументът. Решението пристигна няколко дни по-късно.

Последва и президентско несъгласие, бързо преодоляно от болшинството. Но не това забави помощта, а организацията в България. 

Първо, оказа се, че с цел да се подписа " договорката ", тя би трябвало да е сред българското Министерство на вътрешните работи и украинското Министерство на защитата, с цел да не се постанова формалният развой по прекачване на собствеността на машините от Министерство на вътрешните работи към нашето МО. 

Второ бе поставен въпросът за парите по превозването, към 370 000 евро. От МО предложили да желаяме средства от съдружниците и изпратили питане през януари т.г. Не е имало диалог с румънската страна за шерване на разноските - за това МО се сети едвам в края на януари. Междувременно даже украинският бизнес предложил да поеме превоза. В последна сметка разходът е поет от английското държавно управление.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР