Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за

...
Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за
Коментари Харесай

Министър Порожанов: Започна изграждането на ограда по границата с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете

„ Започна построяването на телена ограда по границата с Румъния за ограничение на риска от африканска чума по свинете “. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на съвещание на регионалния координационен щаб в Силистра. Създаването на щаба е за предприемане на ограничения за недопускане и ограничение на болестта африканска чума по свинете.

Изграждането на оградата стартира на две места, следва да стартира и в трети сектор. " Първоначално смятахме да бъде електропастир, само че не е съществено затруднение за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се разпореди от трите районни дирекции по горите, тъй че чакам да бъде в доста рационални цени и параметри ", изясни министър Порожанов.

Министърът на земеделието осведоми, че Българската организация за сигурност на храните е в непрекъснат контакт с румънските управляващи. Всички ограничения, които се подхващат са общоприети и са за целия Европейски съюз. Той сподели още, че контролът върху придвижването на животни се рапортува както от службите на Министерство на вътрешните работи, по този начин и от гранична полиция. „ Препоръчахме да се следи и придвижването на животни, тъй като непрестанно се залавят такива, които са без документи. Българските стопани би трябвало да бъдат доста виновни “, акцентира министърът. По думите му съществена мярка за биосигурност е обезпечаване на 10-километрова зона към огромните свиневъдни обекти.

Експерти от Българската организация по сигурност на храните са обиколили и разпознали всички задни дворове, като сега има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат разказани още към 120 обекта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР