Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за

...
Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за
Коментари Харесай

Започна строеж на ограда по Дунава заради африканската чума по свинете

Започна построяването на телена ограда по границата с Румъния за ограничение на риска от африканска чума по свинете . Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на съвещание на регионалния координационен щаб в Силистра. Създаването на щаба е за предприемане на ограничения за недопускане и ограничение на болестта африканска чума по свинете, като мярката беше утвърдена на държавното съвещание от предходната седмица.

Изграждането на оградата стартира на две места, следва да стартира и в трети сектор. " Първоначално смятахме да бъде електропастир, само че не е съществено затруднение за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се разпореди от трите районни дирекции по горите, тъй че чакам да бъде в доста рационални цени и параметри ", изясни Порожанов, представен от БГНЕС.
Заради заплахата от болест, България си сътрудничи непрекъснато с Румъния. Контролът върху придвижването на животни се рапортува както от службите на Министерство на вътрешните работи, по този начин и от Гранична полиция. По думите на Порожанов съществена мярка за биосигурност е обезпечаване на 10-километрова зона към огромните свиневъдни обекти. Експерти от Българската организация по сигурност на храните са обиколили и разпознали всички задни дворове, като сега има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат разказани още към 120 обекта. Други ограничения са стерилизация, граничен надзор и срещи в огромните свинекомплекси за разяснение на ограниченията за биосигурност. Тяхното съблюдаване е от извънредно значение, защото понижават риска за свинете отглеждани в огромните комплекси, а също и тези за домашно развъждане.
Същевременно Асоциацията на земеделските производители в България и Асоциацията на млекопроизводителите показаха поддръжка за страната поради взетите ограничения в Ямболско против чумата по дребните преживни животни. Двете асоциации смятат, че са позволили неточност като са се доверили на Симеон Караколев, който води договарянията с премиера по време на митинга в София през предходната седмица. " С него не бяха същинските животновъди, съмнителна е и козевъдната асоциация, която съставлява ", уверени са браншовите сдружения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР