Започна изграждането на най-големия телескоп в света, съобщи Би Би

...
Започна изграждането на най-големия телескоп в света, съобщи Би Би
Коментари Харесай

Започна строежът на най-големия телескоп в света

Започна построяването на най-големия телескоп в света, заяви Би Би Си. Учените го дефинират като един от най-големите научни планове на XXI век.

Съоръжението, наречено Square Kilometer Array (SKA) ще бъде приключено през 2028 година

Разделен сред Южна Африка и Австралия, с надзорен център във Англия, големият радиотелескоп ще се занимава с огромните въпроси в астрофизиката.

Той ще извърши най-прецизните проби на теориите на Айнщайн и даже ще търси извънземни.

Делегации от осем страни, ръководещи плана, участваха на церемонии в отдалеченото графство Мърчисън в Западна Австралия и в Кару на Северен Кейп в Южна Африка.

Когато празненствата свършат, ще стартира работата по плана.

„ Това е моментът, в който това става действителност “, сподели проф. Фил Даймънд, общоприет шеф на Square Kilometer Array Organisation.

„ Това беше дълго 30-годишно пътешестване. Първите 10 години отидоха в създаване на концепции и хрумвания. Вторите 10 бяха прекарани в създаване на технологии. И по-късно последното десетилетие беше вложено в основаването на обстоен дизайн, обезпечаване на обектите, увещание на държавните управления да се съгласят да основат договорната организация (SKAO) и средствата, с цел да стартираме градежа “, добави той.

Първоначалната архитектура на телескопа ще включва малко под 200 параболични антени, познати като " чинии ", както и 131 000 диполни антени, които наподобяват коледни елхи.

Целта е да се построи ефикасна събирателна зона с размери стотици хиляди квадратни метри. Това ще даде на SKA несравнима сензитивност и разграничителна дарба, до момента в който изследва цели в небето.

Системата ще работи в честотен диапазон от към 50 мегахерца до 25 гигахерца. По отношение на дължината на вълната тя е в диапазона от сантиметри до метри.

Това би трябвало да разреши на телескопа да открива доста слаби радиосигнали, идващи от галактически източници на милиарди светлинни години от Земята, в това число тези сигнали, предавани през първите няколкостотин милиона години след Големия гърмеж.

Едно от огромните задачи на SKA ще бъде да наблюдава цялостната история на водорода, най-разпространеният детайл във Вселената.

Телескопът би трябвало да може да открие съществуването на водород даже преди огромните облаци от него да се разпаднат, с цел да образуват първите звезди.

„ SKA ще способства за толкоз доста области на астрономията “, сподели доктор Шари Брийн, ръководителка на научните интервенции на обсерваторията.

" Една от тези области се отнася до бързите радио-взривове. Тези моментни феномени за една секунда освобождават количество сила еквивалентно на това, което нашето слънце би освободило за една година. Телескопът ще ни помогне да разберем какво са те и по какъв начин се случват ", добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР