Започна информационната кампания Добре дошли в училище в България“ -

...
Започна информационната кампания Добре дошли в училище в България“ -
Коментари Харесай

УНИЦЕФ започна кампания за записване на украински деца в български училища

Започна осведомителната акция „ Добре пристигнали в учебно заведение в България “ - за записване на украинските деца у нас, на Детския фонд на Организация на обединените нации в България (УНИЦЕФ) и Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в партньорство с Фондация за достъп до права, Фондация Астра Форум, Българският червен кръст и Фондация „ За положителното “ . Това оповестиха от УНИЦЕФ България.  

Кампанията цели да поддържа напъните на Министерството на образованието (МОН) и науката и Министерството на здравеопазването за даване на достъп до обучение и опазване на здравето за децата бежанци. Тя има упоритостта да доближи до към 10 000 души - да помогне на фамилиите да се срещнат с всички изгоди и специфики на българската просветителна система и да са наясно със стъпките, които следва да се подхващат за записване в българско учебно заведение. 

По данни на националните управляващи в България има над 39 000 деца от Украйна. Част от тях не престават да се образоват онлайн в украинската просветителна система, което ги лишава от опцията да се социализират с връстници в България и да се възползват от спомагателна поддръжка, проучване на език, присъединяване в извънкласни действия и други, които българското учебно заведение може да им предложи. 

По данни на МОН едвам към 530 деца от Украйна са записани в българската просветителна система . Само във Варна от началото на лятото до в този момент са подадени 350 заявки от украински фамилии за записване на децата им в учебно заведение (данни на РУО Варна). Много родители към момента се двоумят какво да подхващат във връзка с образованието на децата си. 

Информационните срещи се организират на 10 основни местоположения в България на съветски език и украински език. Адвокати обясняват процедурите, които бежанците от Украйна могат да подхващат, с цел да запишат децата си в българската просветителна система (като подаване на молби в РУО); а специалисти обясняват здравните условия при постъпване в детска градина и учебно заведение (като наложителна рутинна имунизация против заразни детски болести). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР