Започна доставката на бюлетините за предстоящия на 27 октомври местен

...
Започна доставката на бюлетините за предстоящия на 27 октомври местен
Коментари Харесай

Започна доставката на бюлетините за изборите

Започна доставката на бюлетините за идния на 27 октомври локален избор, оповестиха от Централната изборна комисия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Рано тази заран първите бюлетини потеглиха към Бургас, Русе, Варна, Търговище и Шумен, като се чака те да дойдат до края на днешния ден. Утре бюлетините ще бъдат доставени и в други градове на страната.

„ Няма специфика, която да обуславя избора на местата, от които да стартира доставката на изборните бумаги. Доставката стартира когато съответните регионални градове имат готовността да поемат бюлетините. В случая това са най-отдалечените места, защото има и близки дестинации. Доставяме там, където тиражът е дефинитивно избран, защото имаме места, където имаме повече гласоподаватели, вписани в описите. Това изисква доставката на повече бюлетини и тяхното допечатване “, изясни представителят на комисията Александър Андреев.

Той сподели и по какъв начин ще се сгъват бюлетините в изборния ден.

„ Малко по-трудно ще е сгъването на бюлетините за общински съветници в тези общини, където те са най-дълги. Това са градовете София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив “, уточни Андреев.

Говорителят заяви, че все още в ЦИК са регистрирани 735 наблюдаващи от 9 сдружения за осъществяване на наблюдения на изборите в страната.

„ По отношение на интернационалните наблюдаващи са регистрирани единствено две организации с сбор от 21 наблюдаващи. Регистрирани са четири социологически организации с 722 анкетьори “, съобщи той и добави, че досега в комисията са постъпили 55 сигнала и 183 тъжби, от които 133 са за регистрации на партии и обединения, инициативни комитети, локални обединения и техните претенденти в общинските изборни комисии (ОИК). Андреев уточни, че 10 решения във връзка с предизборната акция на ОИК са обжалвани от ЦИК, а по назначението на секционните изборни

комисии са 7 като всички те са прегледани.

„ Жалби против решения на ЦИК са 14 като една към момента е висяща във Върховния административен съд и тя е във връзка с жалбата на един самостоятелен претендент, който не е позволен в отразяване на предизборната акция в социална медия. Днес Върховен административен съд би трябвало да се произнесе и по тази тъжба “, посочи Андреев.

Той напомни, че до 19 октомври гласоподавателите имат опция да подадат заявление в ОИК, в случай че има грешки на данните им, а до 21 октомври може да се съобщи посещаване на преносима изборна секция по непрекъснат или сегашен адрес от лице.

„ На 24.10 ще се образуват и секциите в лечебните заведения, домовете за остарели хора и пандизите, в случай че има нужния брой гласоподаватели, които могат да упражнят правото си на глас “, добави още той.

В 00 ч. на 25 октомври завършва предизборната акция. От 00 ч. на 26-ти когато е и денят за размисъл, както и в деня на изборите социологическите организации нямат право да разгласяват данни от изследвания. Изборният ден на 27 октомври стартира в 7 часа. След края на деня изборните бумаги в София ще бъдат одобрявани в три разнообразни пункта в зала „ Арена Армеец “ за да се подсигурява естественият развой по приемането им. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР