Започна демонтажът на паметника на Съветската армия, съобщи във фейсбук

...
Започна демонтажът на паметника на Съветската армия, съобщи във фейсбук
Коментари Харесай

Започна демонтажът на паметника на Съветската армия

Започна демонтажът на паметника на Съветската войска, заяви във фейсбук Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Демонтаж на Паметника на Съветската войска. МОЧА отива в историята, където от дълго време му е мястото. “Е това ли е в този момент най-важното?! ” - ще кажете. “Аман от нелепости, оправете вместо това тротоарите! ” - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е освен това от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една страна и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света.

Монументът на окупационната алена войска несъмнено не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не приказваме за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една голяма замяна, която този окупационен знак хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам.

Не махаме просто паметник, връщаме си опцията да осмислим историята през личната си призма, вместо през тази на съветската агитация. Връщаме си опцията да не ни е позор, когато децата ни питат “Защо е тук този монумент? ”. Връщаме си свободата на небето над София.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР