Започна дългоочакваният ремонт на сградата на Художествената галерия в Силистра.

...
Започна дългоочакваният ремонт на сградата на Художествената галерия в Силистра.
Коментари Харесай

Обновяват художествената галерия в Силистра

Започна дълго чаканият ремонт на постройката на Художествената изложба в Силистра.

Той е плануван от четири години, а средства са обезпечени по трансграничен план. За реновирането на 130-годишната постройка са отпуснати 1,5 млн. лв., сподели заместител кметът на община Силистра Мирослав Тодоров.

„ След две оповестени процедури по Закона за публичните поръчки, изпълнителите не започнаха работа, защото ремонтът се оказа много комплициран. Наложи се да обявим трета процедура и определеният реализатор към този момент работи. През този интервал от време фрапантно се покачиха цените на материалите. По тази причина, след проектантско решение и преправка на техническия план, се наложи да бъдат отстранени някои действия, само че сме създали всичко допустимо да осигурим средства за първокласен ремонт на покрива на постройката “, сподели Тодоров.
 
От компанията реализатор обясниха, че работата по старинния покрив е същинско предизвикателство, само че дадоха обещание да спазят заложените периоди и ремонтът да приключи до края на годината.

Именно течащия покрив е главният проблем на постройката. Според експертите той основава заплаха за съхраняваните в галерията творби на изкуството.

Сградата, в която през днешния ден се обитава Художествената изложба в Силистра е знакова за жителите на града. Тя е издигната през 1892 година за педагогическо учебно заведение по план на известния виенски проектант Едвин Петрицки, в жанр късен сецесион. По самодейност на тогавашния кмет Дянко Коджабашев силистренци събират средства, с цел да се построи постройката. В учебното заведение са се обучавали бъдещи учители за цяла Североизточна България. В постройката имало 9 класни стаи и две библиотеки.

През годините в постройката се помещавали Съдебна палата, Административна палата, както и разнообразни музейни експозиции.

На 3 март 1972 година Художествената изложба е открита от тогавашния държавен началник Тодор Живков и към този момент 50 години заема значимо място в културния живот на Силистра.

Понастоящем постройката е монумент на културата с локално значение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР