Започна дългоочакваният основен ремонт на Пантеона на възрожденците в Русе.

...
Започна дългоочакваният основен ремонт на Пантеона на възрожденците в Русе.
Коментари Харесай

Започна дългоочакваният основен ремонт на Пантеона на възрожденците в Русе

Започна дълго чаканият главен ремонт на Пантеона на възрожденците в Русе. Сградата, която е издигната през 70-те години на предишния век, е с влага и плесен. В пороен дъжд в нея тече вода, а локви покриват гробовете на българските революционери.

Русе

Хачик Лебикян е екскурзовод в Пантеона на възрожденците от десетилетия. Казва, че проблемите в постройката се появили още след построяването ѝ. По стените и таваните избила влага, а при проливен дъжд водата се стичала и повреждала дървеното пано и паметните плочи. Течовете основават заплаха за живота и на работещите в постройката.
Хачик Лебикян, екскурзовод: „ Когато завали мощен дъжд, отвред тече вода. При напълване на таблото с вода, аз спускам това приспособление и по този начин служа си с ключовете на таблото.
През 2001 година е бил изработен ремонт на пространството към постройката. Тогава са сменени мраморните плочи, които оформят стъпала. На тяхно място е построен земен насип.
Хачик Лебикян, екскурзовод: Явно тогава при този ремонт не всичко е било направено както би трябвало.
Сега в цялостната реорганизация и замяна на инсталациите ще бъдат вложени близо 2 млн. лв..
Наталия Кръстева - заместник-кмет по комунални дейности-Община Русе: В самия Пантеон ще бъде инсталирано художествено осветяване, доста съвременни мултимедийни уреди, които ще прожектират забавни обстоятелства от нашата история.
Ремонтът на Пантеона би трябвало да завърши за 12 месеца и следващата година по същото време той още веднъж да бъде отворен за гости.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР