Започна активният сезон за бране на диворастящи гъби. За много

...
Започна активният сезон за бране на диворастящи гъби. За много
Коментари Харесай

Какви са рисковете при натравяне с гъби?

Започна интензивният сезон за бране на диворастящи гъби. За доста хора това е тръпка, занимание и допир с природата. Дъждовете през последните дни са причина горските поляни да се изпъстрят с гъби. Когато става въпрос за гъби, вземането на защитни ограничения е доста значимо. Дори и те да не са отровни, отново има риск от стомашни проблеми.

" Ръстът е при започване на лятото и есента. Тъй като гъбата е един артикул, който се нуждае от вода. Средно към 20 души годишно постъпват в клиниката след натравяне с гъби. Оставам с усещането, че броя варира и от медийното озвучаване. В нашата процедура използваме една научно обоснова подредба, която почива и на персоналното проявяване на самата гъбна интоксикация. Това са гъбни отравяния с къс и дълъг инертен интервал ", разяснява пред БНР проф. доктор Камен Кънев, началник на Клиниката по токсикология във ВМА.

" Колкото по-бързо стигнете при лекаря, толкоз по-добре. Гъбните отравяния с къс инертен интервал се характеризират с раздразнение на стомашно-чревния  тракт след консумация – това е гневна гъба, дяволска гъба, млечница, оловносива гъба и други Токсичният гъбен ентероколит, в случай че не се овладее, води до задълбочаване на симптоматиката ", добавя токсикологът.

Едно ранно почнало лекуване е гаранция за добър излаз. Друг е въпросът, че този добър излаз може да се проточи. В някои случаи може да отзвучи за 3-4 часа. Но в други случаи това лишава месеци, твърди проф. доктор Камен Кънев.

Силно отровното вещество мускарин, съдържащо се в алената мухоморка и някои други типове отровни гъби, провокира редица клинични недоволства. Симптомите стартират от 15 мин. до 2 часа след приема на гъби и не престават към 2 часа. Мускариновото отравяне се характеризира с брадикардия (забавена сърдечна честота), хипотония (ниско артериално налягане), бронхоспазъм, нараснало слюноотделяне, изпотяване, стесняване на зениците, диария и повръщане. Може да се прибави и въздействие върху вагусовия нерв. Това е най-дългият нерв в тялото и посредством него се нападна цялата нервна система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР