Заплатите в съдебната система ще бъдат увеличени с между 3

...
Заплатите в съдебната система ще бъдат увеличени с между 3
Коментари Харесай

ВСС ще увеличи заплатите в съдебната система със задна дата

Заплатите в правосъдната система ще бъдат увеличени с сред 3 и 7%. Решението за това би трябвало да се вземе от Висшия правосъден съвет (ВСС) на едно от първите му съвещания след лятната почивка - на 14 септември, заяви "Правен свят ". Това ще е едно от последните решения на съвета, чийто мандат завършва при започване на октомври. Увеличението ще е със задна дата - от 1 септември.

Увеличението е обсъждано от бюджетната комисия на съвета на 30 август. Проверка на "Сега " сподели, че точката за корекциите в таблицата със заплатите, въпреки и разисквана от кадровиците, не е влезнала в обществения протокол. "Вероятно с цел да не се шуми ", допусна пред "Сега " член на съвета. Месечно за заплати в системата отиват към 23 млн. лева

Засега е ясно, че възнагражденията на младшите съдии и младшите прокурори ще бъдат увеличени със 7%. В момента те взимат към 1848 лева и нарастването им ще е към 120 лева По закон най-ниската магистратска заплата е удвоеното средномесечно заплащане в бюджетната сфера. Останалите заплати по веригата се дефинират от съвета. 7-процентното нарастване е тъкмо по данните на Национален статистически институт. За разлика от различен път, когато всички заплати в системата се покачват с идентичен %, в този момент се разисква растежът да бъде друг - на най-ниското равнище да е с към 6.5%, а на висшите съдии - с към 3 на 100.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР