Заплатите в МВР тази година няма да бъдат увеличени през

...
Заплатите в МВР тази година няма да бъдат увеличени през
Коментари Харесай

Правителството одобри проектобюджета за настоящата година, заплатите в МВР няма да бъдат увеличени

Заплатите в Министерство на вътрешните работи тази година няма да бъдат увеличени през тази година, съобщи министърът на финансите Асен Василев. Той приказва пред медии, откакто държавното управление утвърди проектобюджета за актуалната година. 

Условието в избрани браншове да има нарастване на възнагражденията е скоро те да не са получавали такова, изясни Василев в отговор на въпрос на БНР, с което аргументира и отхвърли да се дадат мечтаните 10% за покачване на заплатите в Министерство на вътрешните работи:

" Министерство на вътрешните работи са получили 20- процентно нарастване предходната година, тъй че тази година няма да получат нарастване. Това, което несъмнено дадохме като поръчка е, че през 2024 година ще бъде извършена политика на приходите във всички министерства, освен в Министерство на вътрешните работи ". 

Най-важните параметри на проектобюджета са, че той е изчислен при растеж на стопанската система от 1,8% на брутния вътрешен артикул, средногодишна инфлация от 8,7% и недостиг на начислена основа от 3% от Брутният вътрешен продукт. Тъй като дефицитът е доста по-нисък от заложения от служебния кабинет, ще има понижение на дълга по отношение на предлагането на кабинета " Гълъб Донев ":

" Дългът, който се планува тази година, е в общ размер на 7,5 милиарда лева, от които 3 милиарда лв. са заплащания по остарели задължения. Тоест новият дълг, който вземаме, е 4,5 милиарда лева Дългът като % от Брутният вътрешен продукт - мярката, която се употребява за Маастрихтските критерии - тази година ще бъде 22%. В края на предходната година е бил 21,8% от Брутният вътрешен продукт, а в края на 2021 година е бил 22,5% ".

Бюджетът за актуалната година би трябвало да влезе в действие от 1-ви август. Очаква се да бъде законопроектът да бъде входиран в Народното събрание и още на следващия ден да бъде прегледан от водещата бюджетна комисия.

Потенциалната продажба на реакторите и оборудването за АЕЦ " Белене " на Украйна няма отношение към държавния бюджет, съобщи министърът на финансите Асен Василев:

" Това са активи на Националната електрическа компания, надлежно средствата ще влязат НЕК. Това няма отношение към държавния бюджет, недостига, приходите в бюджета и по този начин нататък.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР