Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно. Може

...
Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно. Може
Коментари Харесай

Заплатите в IT сектора ще продължат да растат, дори по-стремглаво

Заплатите в IT бранша порастват с по 10-12% годишно. Може би първата година от Covid пандемията е имало застой. Очакванията са възнагражденията в тази област през идващите 5 години да порастват още по-стремглаво, и то поради падналите граници.

Това мнение изрази през Радио София Георги Иванов - създател и изпълнителен шеф на Noble Hire - платформа за търсене и наемане на експерти съответно в IT бранша.

Знае се, че фрагментите не доближават. Това се дължи освен на познатите от години играчи, само че и на нови компании, навлезли в тази област. На интернационалните компании им излиза много по-изгодно да реалокират свои центрове или представителства в страни като България.

„ Работим с над 150 компании, в обявите нормално се търсят експерти с най-малко 3-годишен опит “, добави Иванов. Според него не е задоволително да завършиш компетентност във вуз или компютърна академия, би трябвало да развиваш независимо планове, с цел да можеш да изпъкнеш при кандидатстване за работа.

По думите на специалиста през последните години може би 100 000 души са приключили IT академии, само че от тях едвам повече от 5000 са съумели да се внедрят на пазара на труда . За да се помогне на останалите би трябвало да се отворят повече благоприятни условия за стажантска работа, счита Иванов.



Снимка: thecreators.bg

Той посочи, с цел да се реализираш като IT експерт, би трябвало да имаш аналитично мислене, да работиш в екип, да имаш добра организация на времето, да умееш да се изразяваш и устно, и документално. Сред мотивацията на младежите да се насочат към тези специалности, с изключение на заплатата, е и опцията да си изобретателен , да създадеш нещо „ от нулата “. Всяка апликация в телефона ни е опция за бизнес и решение на проблем.

Иванов описа и за нова платформа за дарения Подкрепи.бг , която ще е подготвена до 2 месеца и в нея всичко ще бъде транспарантно като активност. Платформата се създава от 30-40 души на непринуден принцип.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР