Заплатите в частния сектор у нас растат най-бързо в целия

...
Заплатите в частния сектор у нас растат най-бързо в целия
Коментари Харесай

Васил Велев: Увеличението от 8,4% на заплатите е непостижимо заради цената на тока

Заплатите в частния бранш у нас порастват най-бързо в целия Европейски Съюз през последните 10 години - в проценти най-бързо. За тази година предвиждахме растеж на разноските за труд - цялото число, от порядъка на 8,4%, само че при тази цена на електрическата енергия това е непостижима цел - дебело да го подчертая. Това сподели в "Денят онлайн " по Канал 3, ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той дефинира като "абсолютно ненормална " обстановката в енергетиката ни. "Давам данни - за декември с нарастването на цената на електрическата енергия, фактурата в предприятията е 10% над сумата за работната заплата. Тоест в случай че предприятието примерно заплаща 100 000 лева на служащите си, фактурата за електричеството бе с 10 000 повече ", сподели той.

"От държавното управление желаеме по-добра бизнес среда, другият приоритет е смяна на политиката в човешки запаси, третият приоритет е енергетиката. Отново имаме рецесия в енергетиката: без да имаме недостиг на индустриални мощности, имаме недостиг на предложение и оттова - двойни цени на електрическата енергия ", уточни Васил Велев.

Според него в енергийния бранш има държавен картел. "Това е безапелационен факт - подали сме тъжба до КЕВР по този въпрос, на пазара преобладават с 82% държавните производители, цените, по които продават, са 2 пъти по-скъпи от референтните, които са направени за бита. Когато на борсата има един преобладаващ пазар като БЕХ (Български енергиен холдинг) с трите му сдружения, това не е пазар. Има монопол на борсата, само че КЕВР, кой знае за какво, не следи, цената на борсата в действителност се дефинира от монополист-продавач. Има европейски правилник за бистрота и интегритет на пазарите на електрическа енергия. За да може по веригата всеки да получи рационална облага и тази верига да се ръководи в полза на крайния консуматор - у нас е в полза на всеки различен, единствено не и на крайния консуматор. Освен тези операции на пазара, имаме и американски централи. Това нещо би трябвало да се поеме от бюджета, в случай че не могат да се скапват тези контракти (за цената на изкупуваната от тях енергия) - трябваше да се скапват преди 3 години ", добави Васил Велев.

По думите му проблемите остават - освен не се позволяват и в действителност дори се изострят, като към старите се наслагват и нови. "Инвестиционната среда у нас се утежнява - това е реалност, и вложенията понижават, това го регистрира и Европейската комисия в своите отчети. Тук не приказваме единствено за задграничните вложения, които също понижават, приказваме и за локалните вложения - това е статистически факт. Няма място да разясняваме понижават или не - те понижават, въпросът е по какъв начин да променим тази обстановка ", посочи ръководителят на АИКБ.

Едно от предложенията на работодателите към държавното управление е в трудовия контракт на служащия или служителя да се впише общия размер на осигуровките - в името на прозрачността, както го има освен в Румъния, само че даже и в Македония. "Искаме в трудовия контракт да има 2 значими цифри: едното е чистата сума, която получава служащият, а другото число е общият размер за разхода за труд - на неговото заплащане и на всички осигуровки, които се заплащат за него ", сподели Васил Велев, като акцентира, че по този метод служащият ще знае "какви са осигуровките му, тъй като това са негови бъдещи права - за болнични, за пенсии, с цел да си ги търси ", разясни Васил Велев.

"В момента има безусловно размазване на картината, държавните чиновници изобщо не заплащат осигуровки, заплащат ги данъкоплатците. Даже в Македония не е като при нас - там в трудовия контракт има чисто число какъв брой получавам, и брутно какъв брой коства моя труд. Има го и в румънския трудов контракт, в българския трудов контракт го няма ", изброи ръководителят на АИКБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР