Заплатите ще продължават да растат, макар и не с големия

...
Заплатите ще продължават да растат, макар и не с големия
Коментари Харесай

Финансистът Емил Хърсев: Заплатите ще растат

Заплатите ще не престават да порастват, въпреки и не с огромния ритъм, който се наблюдаваше по време на внезапния скок на инфлацията, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция финансистът и учител в УНСС доцент Емил Хърсев. Той разяснява декларацията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която изиска пенсиите и заплатите да бъдат замразени от 2025 година като мярка против неконтролираното повишаване на бюджетните разноски и на бюджетния недостиг.

Според Хърсев това искане на работодателите е от същия тип като издиганите от синдикатите претенции за приравняване на работната заплата на тази в Германия или в Австрия. " Намаляване на заплати или заледяване, в случай че не сме в обстановка на естествено злополучие или война, нямам доверие някой да разисква. Инфлацията въздейства върху всички, а всички ние имаме своите приходи, имаме потребност от тях и от нарастване, с цел да можем да поддържаме стандарта, който имаме и той Слава богу не е толкоз невисок, колкото е общоприето да се наскърбяваме непрестанно ", сподели той.

По думите му сходна мярка може да касае само държавните чиновници и минималната работна заплата, която е един регулатор, който от дълго време би трябвало да бъде анулиран. Хърсев подчертава, че заплатите в частния бранш се дефинират от опциите на работодателя и обстановката на съответния бранш.

" Има съществено търсене на работна мощ в България, тъй като просто няма хора и това обуславя едно непрестанно повишение на приходите, в това число надалеч надхвърлящо растежа на брутния вътрешен артикул. Ние се конкурираме с другите страни на същия пазар в Европейския съюз и в случай че България и работодателите тук не са в положение да платят съответните работни заплати по отношение на изискванията и издръжката на живота в България, работната мощ ще вземе влака, самолета и други транспортни средства, с цел да се придвижи към по-конкуренти елементи от общия пазар на труда ", уточни финансистът.

Той е уверен, че заплатите ще порастват и никой няма да е в положение да ги замрази, изключително пък да поддържа такова искане преди парламентарни избори. " Инфлацията към момента я има. Цените порастват и при едни и същи приходи ние получаваме по-малко ползване, тъй че приходите би трябвало да порастват, с цел да се резервира стандартът. Ето за какво настоявам, че е невероятно някой да си слага за задача да замразява заплати ", уточни Хърсев.

Той напомни, че през последните 10 години заплатите се усилват непрестанно, в това число с двуцифрени проценти от над 10 на 100 годишно. Според него възнагражденията ще не престават да се повишават у нас, а в това време в множеството страни от Европейски Съюз се намаляват.

" Средните работни заплати в съвсем всички страни от Европейски Съюз понижават. Прогнозите за Германия да вземем за пример са за понижение почти с подобен % в идната година, с какъвто ще се усилват заплатите в България. Тази година имаме минимално, само че въпреки всичко, превишаване с 57 000 души на завърналите се в страната по отношение на тези, които са трайно отпътували, а следващата година ще имаме удвояване на тази численост, тъй като при нас заплатите порастват, а в Европа те понижават. Това има своето пояснение и то се назовава криза, която е налична в по-голямата част от Европейски Съюз, само че при нас я няма заради ниското развиване на стопанската система. Ние сме надалеч от капацитета на българската стопанска система, само че страните, изчерпали този капацитет, влизат в криза ", изясни финансистът.

За показаната рамка на държавния бюджет за идната година от служебния министър на финансите Людмила Петкова. той разяснява, че какъвто и да е резултатът от изборите, това държавно управление няма да извършва този бюджет и затова да носи отговорност. По думите му сериозен план на бюджета ще имаме тогава, когато имаме държавно управление, което ще го извършва финансовия закон.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР