Заплатите растат там, където има синдикати, заявиха президентът на КНСБ

...
Заплатите растат там, където има синдикати, заявиха президентът на КНСБ
Коментари Харесай

Синдикатите обявиха къде ще растат заплатите

Заплатите порастват там, където има синдикати, обявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономическият консултант на КТ "Подкрепа " Ваня Григорова.
"Там, където има синдикати и подписани групови трудови контракти, приходите са най-малко с 12% по-високи ", сподели водачът на КНСБ Пламен Димитров на конгрес на Федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието - КНСБ. Той прикани за увеличение на покритието с групови трудови контракти, което сега в България е едвам 28 на 100. Европейската инструкция за минималните заплати си слага за цел покритието с групови трудови контракти на наемния труд да стане най-малко 70%. Според Пламен Димитров синдикатите имат бъдеще в този свят, който бързо се трансформира, тъй като с помощта на тях се връща справедливостта, която всеки служащ чака - да получава това, което е проработил. А справедливостта стабилизира демокрацията, сподели още президентът на КНСБ.
В същото време икономическият консултант на КТ "Подкрепа " Ваня Григорова разгласява разбор под наслов "Където има синдикати ", в който напомня постигнатото от Конфедерацията през последната седмица. В разбора се показва, че минималната работна заплата се усили с към 9% с помощта на синдикатите, само че това нарастване даже не компенсира инфлацията, по тази причина е неотложно още едно. За ново нарастване упорстват както КТ "Подкрепа ", по този начин и КНСБ.
Според Ваня Григорова за служащите, които получават повече от минималното заплащане, би трябвало обединяване.
"В предприятията, където служащите не са обединени, в множеството случаи евентуално няма да получат и 5% нарастване, макар забележителния растеж на горивата и на цените на артикули от първа нужда ", показва синдикалистът.
Тя напомня какво се реализира посредством общи дейности: в "Мини Марица-изток " ЕАД получават 15% нарастване на фонд "Работна заплата "; в бранш "Култура " са извоювани 11.8 млн. лева спомагателни средства, а за градския превоз - нарастване на трудовите хонорари на работещите с 10% от 1 април 2022 година.
В опазването на здравето ще има растеж на трудовите хонорари, като те ще станат 910 лева за санитар, 1500 лева за здравна сестра, 1900 лева за доктор без компетентност и 2000 лева за доктор със компетентност.
Всички училищен и управителен заплати се усилват с 12.3%, непедагогическият личен състав получава не по-малко от 10 на 100, а лекторските часове се усилват с 10%.
"Понякога с договаряния става. Понякога трябват закани. А от време на време - протестни и протестни дейности. Всичко зависи от силата, която имат или нямат служащите ", декларира синдикалистът Ваня Григорова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР