Заплатите на всички магистрати вече са с 98 лева по-високи.

...
Заплатите на всички магистрати вече са с 98 лева по-високи.
Коментари Харесай

Заплатите на магистратите вече са с 98 лева по-високи

Заплатите на всички магистрати към този момент са с 98 лв. по-високи. Това решение беше взето от пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), като актуализацията е със задна дата - от първи април, като изплащането на възнагражденията ще стане вкупом след привършване на деветмесечието на тази година.

По-високи стават заплатите и на правосъдните чиновници, като тяхното нарастване ще е с 2.5% на всеки. Предложението за по-високите хонорари беше на бюджетната комисия и беше взето без спор. Сред претекстовете за актуализацията на парите, е че към 30 април 2018 година е осъществена спестовност от заплати в размер на 4.2 млн. лв.. Прогнозите са тази наклонност да се резервира и в края на годината да има спестени над осем милиона лв..

Според Закона за правосъдната власт главното месечно заплащане за най-ниската магистратска служба е равно на удвоената средномесечна заплата в бюджетната сфера според данните на Националния статистически институт (НСИ). Според института междинната работна заплата в бюджетната сфера за първото тримесечие на 2018 година е 1022 лева, което значи, че възнагражденията на младшите магистрати би трябвало да бъдат 2044 лв..Последната актуализация на заплатите в правосъдната система беше през септември предходната година. Тогава болшинството в предходния състав на Висш съдебен съвет утвърди 7-процентно нарастване на възнагражденията на всички, считано от 1 септември 2017 година Така главното заплащане на висш арбитър и прокурор стана 3925 лв., на апелативно равнище - 3300 лв., на магистратите на окръжно равнище в столицата - 2940 лв., на окръжно равнище в страната - 2710 лв., за столичните районни магистрати - 2369 лв., и за останалите районни съдилища и прокуратури - 2118 лв.. Сега тези суми ще бъдат увеличени еднообразно за всички.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР