Заплатите на всички магистрати и съдебни служители ще се увеличат

...
Заплатите на всички магистрати и съдебни служители ще се увеличат
Коментари Харесай

ВСС увеличи заплатите на всички магистрати

Заплатите на всички магистрати и правосъдни чиновници ще се усилят със 7% от 1 септември 2017 година, без значение от равнището, на което работят. Това решение взе през днешния ден Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС), оповестява "Правен свят ".

Решението е подкрепено от 19 от членовете на съвета, а единствено четирима - Румен Боев, Румен Георгиев, Розалин Трендафилов и Димитър Узунов, заложиха на предлагането нарастването да бъде с твърдата сума от 127 лева

Средствата за актуализацията на възнагражденията ще дойдат от осъществени икономии в размер на 6.5 млн. лв., както и спомагателни 1.966 млн. лв. от преходния излишък.

Първоначалното предложение на бюджетната комисия при Висш съдебен съвет е било на младшите съдии и младшите прокурори, както и на всички районни магистрати заплатите да се вдигнат със 7%, а на останалите - с по 127 лв.. На съвещанието на Съдийската гилдия във вторник обаче бе пожелан още един вид за актуализация на възнагражденията – със 7 на 100 за всички, т.е. еднакъв % за цялата система, както е било до момента.

На съвещанието си през днешния ден Пленумът на Висш съдебен съвет одобри информация за осъществяването на бюджета на правосъдната власт към 31 юли 2017 година Беше признат и импортиран от министъра на правораздаването проектобюджет на правосъдната власт за 2018 година и обновени бюджетни прогнози за 2019 и 2020 година То планува за идващите три години да бъдат отпуснати 629.2 млн. лева за 2018 година, 615.9 млн. лева за 2019 година и за 2020 година 628.7 млн. лева

В средствата е заложено и нарастването на заплащането със 7 %, което съставлява удвоената междинна работна заплата в бюджетната сфера за второ тримесечие на 2017 година по отношение на междинната месечна заплата на магистратите, прецизират от Висш съдебен съвет.

За членовете на Висш съдебен съвет и инспекторите от ИВСС е очакван растеж от 4.7 % на база данните за изменението на междинната работна заплата по трудови правни отношения в публичния бранш през 2016 година по тримесечия.

За идващите две години е заложена 2 % индексация, по отношение на нарастването на спомагателното заплащане за сан и клас на магистратите и правосъдните чиновници, а за членовете на Висш съдебен съвет и ИВСС със същия растеж от 4.7 %.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР