Заплатите на върха: Колко получават президентите в Европа? Проучване на

...
Заплатите на върха: Колко получават президентите в Европа? Проучване на
Коментари Харесай

Заплатите на върха: Колко получават президентите в Европа?

Заплатите на върха: Колко получават президентите в Европа? Проучване на компанията Slot.Day проучва междинните брутни заплати, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и приходите на президентите в 31 страни в Европа.

Словения има най-бедния президент в Европа. Президентите на Украйна и Сърбия следват компактно като втори и трети най-бедни на континента. В цяла Европа държавните глави печелят 4,1 пъти повече от междинния приход в страните си.
Най-бедните президенти
Президентът на Словения печели съвсем колкото всеки средностатистически чиновник в страната. Държавният глава има подобен брутен годишен приход от 44 701 евро, единствено с 3% по-висок от междинната заплата в Словения – 43 342 евро. Един час от времето на президента коства на данъкоплатците 23,41 евро преди удръжки – едно от 10-те най-евтини почасови хонорари за президенти в Европа. Работата на словенския президент коства 1,5 от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Украйна има втория най-нископлатен президент в Европа. Брутната годишна заплата на украинския президент през 2023 година е била единствено 8 134 евро. Това е най-ниското възнаграждение на всеки президент в Европа. И коства на украинците единствено 4,26 евро на час преди удръжки. Настоящият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Украйна също е най-ниският в Европа, оценен на 5245 евро за 2023 година Президентът печели единствено 70% над това.

Президентът на Сърбия е третият най-беден в Европа. С почасово заплащане от едвам 10,77 евро преди налози, президентът печели 20 564 евро на година. Това коства единствено 1,68 от междинната заплата в Сърбия, оценена на 12 258 евро. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Сърбия е осмият най-нисък в Европа (11 301 щатски долара).

Президентите на Литва и Черна гора получават под две междинни заплати за страните си. А тези в Хърватия и Молдова получават малко над това равнище. Финландия, Латвия и Босна и Херцеговина допълват топ 10 на най-бедните президенти в Европа.

Най-богатите президенти в Европа живеят в България, Словакия и Ирландия, в случай че сравним формалните им приходи със междинните заплати.
Президентът на България е най-богатият в Европа по отношение на междинните приходи в страната.
Заплатата на президента е еквивалентна на 124 658 евро на година преди удръжки, в това число 1,6% надбавка за стаж. Това е 10,1 пъти повече от междинната заплата от 12 342 евро. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на България е 11-ият най-нисък в Европа, оценен на 16 087 щатски $ за 2023 година

Макар и доста по-богата от България, Словакия дава на президента си 7,78 междинни заплати. Това прави президента на Словакия вторият най-богат в Европа с подобен брутен приход от 187 587 евро на година. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Словакия (24 471 щатски долара) е с над 10 000 щатски $ под междинното за Европа. Президентът печели 8,35 пъти размера на Брутният вътрешен продукт на Словакия на глава от популацията.
Президентът на Ирландия е третият най-богат в Европа по отношение на междинните заплати.
Служителите на цялостен работен ден в Ирландия са спечелили почти 47 967 евро през 2023 година, до момента в който президентът е спечелил 6,91 пъти повече, общо 331 470 евро на година. Важно е обаче, че Ирландия е една от най-богатите стопански системи в Европа. С Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от 112 248 щатски $ – най-високият от всички оценени европейски страни, нейният президент публично печели 3,22 тази сума. Следователно, спрямо Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, заплатата на президента на Ирландия в действителност е в първите 10 най-ниски по отношение на общото благосъстояние на страната.

Кипър и Швейцария имат идващите най-богати държавни глави в Европа по отношение на междинните заплати. Последният има и най-високото почасово възнаграждение за държавен глава в Европа, без значение от благосъстоянието на страната, оценено на 285,46 евро преди налози. Средно президентите в Европа печелят 103 200 евро на година преди удръжки. Това коства 4,06 междинни заплати, въз основа на междинната оценка измежду 31 страни, които имат президент, както е оценено в това изследване. Тяхното брутно почасово възнаграждение е приблизително 49,62 евро.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР